Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαβεβαιώσεις για «λογικές» αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών

Διαβεβαιώσεις για «λογικές» αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών

Τη διαβεβαίωση ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα πλαίσια των αγοραίων αξιών δεν θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις τιμών και σε εκτίναξη της φορολογητέας αξίας, παρέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Μιλώντας στο in.gr για την υπόθεση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων του Ψυχικού στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως πρόκειται για μια «μεμονωμένη περίπτωση» που δεν πρέπει να συνδέεται με την συνολική αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τη διαβεβαίωση ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα πλαίσια των αγοραίων αξιών δεν θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις τιμών και σε εκτίναξη της φορολογητέας αξίας, παρέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στο in.gr για την υπόθεση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων του Ψυχικού στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως πρόκειται για μια «μεμονωμένη περίπτωση» που δεν πρέπει να συνδέεται με την συνολική αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Αν και παραδέχονται πως η γενική γραμμή που θα ακολουθηθεί θα εστιάζει στη σύγκληση αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών, σημειώνουν πως η αγορά των ακινήτων είναι τόσο πεσμένη που δεν επιτρέπει μεγάλες αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις θα είναι «λογικές» και δεν θα ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 25% -30%.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τόνισε πως μία πτώση των τιμών των ακινήτων θα σημαίνει αυτομάτως ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. «Οι αρχικά ζητούμενες τιμές δεν έχουν πέσει και δεν θα πέσουν» εκτιμά ο κ.Παραδιάς και πρόσθεσε ότι μείωση των τιμών θα υπάρξει μόνο κατά την προσωπική συναλλαγή του κατασκευαστή με τον αγοραστή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κτηματατομεσιτών, Γ.Ρεβύθης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι η συμβουλή των μεσιτών προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως θα πρέπει να έχουν λογική εάν θέλουν να πουλήσουν. Σε εποχή ύφεσης και αβεβαιότητας δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις, είπε.

«Η ύφεση θα συνεχιστεί. Δεν θα υπάρξουν αυξητικές τάσεις στα ακίνητα. Θα υπάρξουν σταθεροποιητικές τάσεις» εκτιμά ο κ.Ρεβύθης, τονίζοντας πως η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί η κτηματαγορά.

Η υπόθεση του Ψυχικού

Για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού έως και 100%, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και την εμπορική άξια των ακινήτων τα ίδια στελέχη σημειώνουν τα εξής:

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ακολούθησε της απόφασης 3626/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2010) με την οποία ακυρώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες της Β’ Ζώνης Ψυχικού, όπως είχαν προσδιορισθεί το 2009 με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Μπέζα και αναπροσαρμόσθηκαν στα επίπεδα που ήταν πριν τον Μάρτιο του 2007.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού, είχε ως αποτέλεσμα να μην ισχύει η τιμή εκκινήσεως της Β’ Ζώνης, ήτοι 5.150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά η προηγούμενη τιμών των 4.100 ευρώ, όπως ίσχυε έως τον Μάρτιο του 2007.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ψυχικού κοινοποίησε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στους αρμόδιους φορείς, ζητώντας να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που εισπράχθηκαν ως φόρος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Β’ Ζώνη του Ψυχικού με την μορφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και με την προσθήκη των τόκων υπερημερίας.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την απώλεια εσόδων, αλλά και την επιστροφή φόρων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε εσπευσμένα στον προσδιορισμό νέων αντικειμενικών αξιών για όλες τις ζώνες του Ψυχικού, προκειμένου να μη χάσει έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων, τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κ.α..

Το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τις αντικειμενικές αξίες κατά 60% σε σχέση με τις τιμές του 2007 και κατά 100% σε σχέση με τις τιμές του 2005 υπερβαίνοντας ακόμη και εμπορικές τιμές των ακινήτων. Ειδικότερα σε σχέση με το 2007 :

  • Στην Α Ζώνη Ψυχικού οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκαν από 6.250 ευρώ σε 10.000 ευρώ.
  • Στην Β Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 5.150 ευρώ σε 8.000 ευρώ.
  • Στην Γ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.700 ευρώ σε 6.000 ευρώ.
  • Στην Δ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.700 ευρώ σε 6.000 ευρώ.
  • Στην Ε Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 3.650 ευρώ σε 4.500 ευρώ.
  • Στην Στ’ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.300 ευρώ σε 5.500 ευρώ.
  • Στην Ζ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 3.250 σε 4.500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω Ζώνες της περιοχής Ψυχικού είναι σήμερα οι πλέον ακριβές στο σύνολο της χώρας , παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Βασιλίσσης Σοφίας και την Ηρώου Αττικού, όπου οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 7.000 – 8.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τσουνάμι φόρων

Στελέχη της κτηματαγοράς προειδοποιούν πως ενδεχόμενη κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και εξομοίωση τους με τις εμπορικές θα οδηγήσει σε αυξήσεις σε μία σειρά από φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Όπως τονίζουν θα διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθούν να καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας(επιβάλλεται σε φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ), ενώ θα αυξηθούν και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία.

Ακόμη, θα αυξηθούν οι φόροι μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αλλά και το κόστος συμβολαίων και εξόδων μετεγγραφών, καθώς θα αυξηθούν τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση δικηγόρου και η εγγραφή δικαιωμάτων στο Υποθηκοφυλακείο.

Τέλος, θα αυξηθεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας οδηγώντας σε αισθητή αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η FIFA σκέφτεται να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος απ’ τις ομάδες (pic)

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καινοτομίας για την χρήση του VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024