Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Πρόσθετες παρεμβάσεις» για την περίοδο 2012-2014 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών

Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του μνημονίου, από τις οποίες απουσιάζει αναφορά στα 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πέρα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-14, «θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις». Τι λέει η ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου του Μνημονίου Νο4, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του μνημονίου.

«Η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%» αναγνώρισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παρεμβάσεων ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014, η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».

Επίσης, προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.

Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 και αποκρατικοποιήσεις παραμένει, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος.

Αντιθέτως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-13.

«Δεν υπήρξε ποτέ υπογρεγραμμάνο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα έγινε επειδή είχε προηγηθεί, παρότι δεν έπρεπε να συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη γνωστή συνέντευξη Τύπου.

Ζήτησε ακόμα τη σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και την μείωση του μισθολογικού και λετουργικού και λειτουργικού τους κόστους.

Απατώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός ανέφερε οι εξελίξεις σε άλλες χωρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, τις οποίες η Ελλάδα δεν συμμερίζεται.

Για το θέμα των εσόδων και της φορολογίας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεσαι 18 μηνες ως 2 χρόνια για ριζική αλλαγή το φορολογικού συστήματος.

» Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Δεν έχει δουλειά στη ΔΟΥ. Να πηγαίνει στην τράπεζα να πηγαίνει στο ΚΕΠ, άρα να πάμε σε μια λογική συγχώνευσης» εξήγησε.

Τα βασικά σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου

  • Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ
  • Αναμένεται ύφεση 3% το 2011
  • Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση
  • Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14
  • Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024