Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κόψιμο μισθών με «ευέλικτο τρόπο» και αποκρατικοποιήσεις ζητά ο Γ.Προβόπουλος

Κόψιμο μισθών με «ευέλικτο τρόπο» και αποκρατικοποιήσεις ζητά ο Γ.Προβόπουλος

Την υπέρβαση των επιταγών του μνημονίου με λήψη επιπλέον μέτρων για να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, τόνισε, και πρότεινε για την αντιμετώπισή του περαιτέρω μείωση μισθών «όχι μόνο με οριζόντιες περικοπές αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους» και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις ακόμη και πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Την υπέρβαση των επιταγών του μνημονίου με τη λήψη περισσότερων μέτρων από όσα προβλέπει, για να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, τόνισε και πρότεινε για την αντιμετώπισή του περαιτέρω μείωση μισθών «όχι μόνο με οριζόντιες περικοπές, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους» και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο ή με αναδιάρθρωση του χρέους που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».

«Θα πρέπει να »δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξονικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, υποδεικνύοντας ως προοπτικές καταρχάς την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της.

Τον στόχο είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «δύσκολο, αλλά εφικτό» συμπληρώνοντας «και εγώ θα έλεγα και ακόμα περισσότερα».

Ακόμη, πρότεινε την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».

Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του.

«Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων», επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024