Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναπόφευκτο θεωρούν οι Γερμανοί τραπεζίτες το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Αναπόφευκτο θεωρούν οι Γερμανοί τραπεζίτες το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της χωρίς να προχωρήσει σε «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων της εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών Αντρέας Σμίτς, λέγοντας πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να καταλήξουν να διαπραγματεύονται στο 70% της αξίας τους. Ο τραπεζίτης ζητά επίσης να περιληφθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας της Ευρωζώνης στα επόμενα stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της χωρίς να προχωρήσει σε «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων της εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (ΒbB) Αντρέας Σμίτς.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να καταλήξουν να διαπραγματεύονται ακόμη και στο 70% της αξίας τους» ανέφερε επιπλέον ο Αντρέας Σμιτς. Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή με τον εύγλωττο τίτλο «Οι τράπεζες ξεγράφουν τους Έλληνες», οι γερμανικοί Financial Times σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του προέδρου του BbB είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τις -επίσημες, όπως τονίζουν- δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποκλείουν ελληνική αναδιάρθρωση.

Τον περασμένο Μάιο και ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, είχε δεχθεί πυρά από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη επειδή εξέφρασε ανοικτά την άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς αναδιάρθρωση. Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν σχετικά σημαντική ποσότητα ελληνικών χρεογράφων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο Αντρέας Σμιτς ανέφερε μεν ότι ελληνικό κούρεμα δεν θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα ή ακόμη και σε κάποια μεμονωμένη τράπεζα, αλλά θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα ιδρύματα που έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης τα επόμενα stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν υπόψη τους την έκθεση των ιδρυμάτων σε κρατικά ομόλογα και να συμπεριλάβουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας της Ευρωζώνης στα σενάριά τους.

«Η εικόνα των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια» τόνισε ο Αντρέας Σμιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024