Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λύση σε παγκόσμιο επίπεδο ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα τρόφιμα

Λύση σε παγκόσμιο επίπεδο ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα τρόφιμα

Η αλλαγή του κλίματος και η κερδοσκοπία στις αγορές βασικών αγαθών είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, όπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή του κλίματος και η κερδοσκοπία στις αγορές βασικών αγαθών είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, όπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των τιμών των τροφίμων και να εξασφαλιστεί η διατήρηση της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η αύξηση της συχνότητας και του εύρους των κλιματικών φαινομένων, όπως είναι οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, μειώνουν τη γεωργική παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως.

Τονίζουν, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των υδάτων και του εδάφους, ώστε να αποτραπεί η απώλεια των γεωργικών εκτάσεων. Ζητούν, επίσης, από την Κομισιόν να παρακολουθήσει την εφαρμογή των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Καταπολέμηση της κερδοσκοπίας

Oι ευρωβουλευτές επικρίνουν την καταχρηστική κερδοσκοπία στις αγορές βασικών γεωργικών αγαθών, γεωργικών πρώτων υλών και ενέργειας, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια. Το ψήφισμα καλεί την G-20 να εξασφαλίσει τη σύγκλιση των ρυθμίσεων σχετικά με τα τρόφιμα και τα βασικά γεωργικά αγαθά, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή χωρών, που δεν ανήκουν σε αυτήν, στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των τιμών.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθούν στη νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) περισσότερες αρμοδιότητες για την πρόληψη των καταχρήσεων στις αγορές βασικών αγαθών.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η ενασχόληση με τα βασικά γεωργικά αγαθά πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εκείνους τους επενδυτές που συνδέονται πραγματικά με τις αγορές γεωργικών προϊόντων.

Βοηθώντας τους Ευρωαπίους αγρότες

Στο ψήφισμα επισημαίνεται η ανάγκη μίας ισχυρής κοινής γεωργικής πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια.

Τονίζεται, ακόμη, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της μείωσης των εισοδημάτων των Ευρωπαίων αγροτών, η οποία προκύπτει από το κόστος που επωμίζονται για να ανταποκριθούν στις υψηλές παγκόσμιες προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί, υπογραμμίζει το ΕΚ, η ύπαρξη Ευρωπαίων αγροτών και στο μέλλον.

Το ΕΚ υποστηρίζει, επίσης, ότι η μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέσα παρέμβασης στην αγορά, όπως είναι τα αποθέματα παρέμβασης και τα στρατηγικά αποθέματα.

To EK ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μην εγκρίνουν μέτρα περιορισμού στις εξαγωγές, δεδομένου «ότι προκαλούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές και διαταράσσουν τις παγκόσμιες αγορές και, ως εκ τούτου, επιφέρουν ενδεχομένως περαιτέρω άνοδο των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Βοήθεια στους αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών

Η γεωργία αποτελεί βασικό τομέα της οικονομίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι ευρωβουλευτές ζητούν να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης αυτού του τομέα, προκειμένου να υποστηριχθεί η εισαγωγή πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Χρειάζεται, επιπλέον, τονίζουν να ενισχυθεί η μικρή ιδιοκτησία γης προκειμένου να μειωθεί η φτώχεια και να ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024