Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών μέσω smartphones

Τεχνολογικό άλμα επιδιώκει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων (smartphones). Μεταξύ άλλων, οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίζουν το φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν βάσει της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας.

Τεχνολογικό άλμα επιδιώκει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων (smartphones).

Το τρέχον διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχωρεί στη δημιουργία ολοκληρωμένης δομής και μηχανισμού συστηματικής διαχείρισης, διάθεσης και αξιοποίησης πληροφοριών που αφορούν στα φορολογικά και τελωνειακά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω σύστημα αναμένεται να συμβάλει στον επανακαθορισμό των διαδικασιών και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων κεντρικών διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών και θα βασίζεται στην ανάπτυξη εφαρμογών που θα προάγουν την υποστήριξη της διοικητικής πληροφόρησης των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και στη διευκόλυνση της διεπαφής της Δημόσιας Διοίκησης με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις στον δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες πληροφορικής και σε ιδιώτες προγραμματιστές να αποκτούν πρόσβαση σε πρωτογενή πληροφορία και να δημιουργούν χρηστικές υπηρεσίες πληροφόρησης προς τους πολίτες, τους δημόσιους φορείς και τις επιχειρήσεις για τα πεδία αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (φορολογικά, τελωνειακά κ.α. θέματα).

Ενδεικτικά, ο πολίτης θα μπορεί να υπολογίζει τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσει βάσει της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας, θα λαμβάνει ενημέρωση για την εκκαθάριση της δήλωσής του και θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Aκόμη, θα μπορεί να ελέγχει την εγκυρότητα ενός ΑΦΜ, την εγκυρότητα των στοιχείων ενός εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσής του, θα μπορεί να βλέπει στοιχεία του αυτοκινήτου ή του δικύκλου του και να αποστέλλει αυτόματα τις όποιες αλλαγές, ενώ θα διορθώνει και τα στοιχεία της υπηρεσίας αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, όταν αυτά δεν είναι ορθά.

Τέλος, επιχειρήσεις και πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα πλέον συχνά χρησιμοποιούμενα έντυπα και δηλώσεις κατά τις συναλλαγές τους με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ – Τσέλσι 2-3: Νίκη των «μπλε», έχουν σωθεί ουσιαστικά οι γηπεδούχοι

Η Τσέλσι νίκησε με ανατροπή στην ανατροπή 3-2 τη Νότιγχαμ που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της μετά την ήττα της Λούτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024