Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για το νόμο Αλογοσκούφη περί στρατηγικών εταιρειών

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για το νόμο Αλογοσκούφη περί στρατηγικών εταιρειών

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή διατηρεί περιορισμούς για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας εταιρίες. Η παραπομπή αφορά στο νόμο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, που σκοπό είχε να αποτρέψει την Marfin Investment Group από το να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ πάνω από το 20%.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή διατηρεί περιορισμούς για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας εταιρίες.

Η Κομισιόν είπε σε ανακοίνωσή της ότι οι περιορισμοί, οι οποίοι ορίζουν πλαφόν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις εν λόγω επιχειρήσεις, προσκρούει στους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι ζήτησε ήδη από το Νοέμβριο του 2008 από την Αθήνα να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν κατήργησαν ούτε άλλαξαν τη νομοθεσία, με συνέπεια την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συμπλήρωσε η Κομισιόν.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ποιες εταιρίες ή κλάδους αφορά το «πλαφόν» του 20%.

Η παραπομπή αφορά στο νόμο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, που σκοπό είχε να αποτρέψει την Marfin Investment Group από το να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ πάνω από το 20%.

Η -τότε- κυβέρνηση -της ΝΔ- είχε επιτρέψει αργότερα στην Deutsche Telekom να αγοράσει σταδιακά ποσοστό 30% στον ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλογοσκούφης είχε καταθέσει στις 7 Δεκεμβρίου 2007 ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία «μπλάκαρει» την αγορά δικαιωμάτων ψήφου άνω του 20% στις κρατικές επιχειρήσεις που χαρακτήριζε «στρατηγικής σημασίας».

Η ρυθμιση προέβλεπε ότι για οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε Ανώνυμες Εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και άνω προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η έγκριση αυτή θα χορηγείτο εφόσον υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, αποφάσεις των εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα που ορίζονταν στη διάταξη, θα έπρεπε να εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Όπως ήταν σίγουρο, όμως, από τότε που κατατέθηκε η ρύθμιση, δύσκολα θα είχε τύχη στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωδικαστήριο, καθώς θεωρείτο ότι προσκρούουν στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού, όπως παλαιότερα η «χρυσή μετοχή» για την περίπτωση της Volkswagen ή ο ελληνικός «βασικός μέτοχος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024