Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Εφικτή η είσπραξη 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας λέει ο Γ.Στουρνάρας

Εφικτή θεωρεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο απαιτεί οργάνωση και συγκεκριμένα μέτρα. Επίσης ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών μέτρων για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι η αύξηση κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αποφέρει αύξηση, μεσοπρόθεσμα, έως και 5% στο ΑΕΠ της χώρας.

Εφικτή θεωρεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο απαιτεί οργάνωση και συγκεκριμένα μέτρα, όπως χρήσεις γης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών μέτρων για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αυτό της μετακύλισης της υποχρέωσης της εθνικής συμμετοχής για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι η αύξηση κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αποφέρει αύξηση, μεσοπρόθεσμα, έως και 5 εκατοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.

Ως σημαντικότερο, πάντως, ανασχετικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε τις αδυναμίες του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η άρση των περιορισμών στην αγορά και στα επαγγέλματα μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του στόχου για την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ, υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσεκτικής επιλογής των χρήσεων γης, που ταιριάζουν σε κάθε περιοχή που προβλέπεται να αξιοποιηθεί.

Επεσήμανε ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», με τα χαρακτηριστικά του Canary Wharf του Λονδίνου, θα αποφέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος από την αντίστοιχη αξιοποίηση με τα χαρακτηριστικά του Central Park της Νέας Υόρκης, όμως, αυτό θα οφείλεται στην υιοθέτηση εντατικότερων και εμπορικότερων χρήσεων γης.

Τόνισε, εξ’ άλλου, ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες που προχώρησαν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα είναι αυτές που ακολούθησαν την περιβαλλοντική νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι όπου υπήρχαν παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή σταμάτησε.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ε. Βιδάλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Λαμιέων Γ.Κοτρωνιάς.

Ο κ. Βιδάλης είπε πως ο ΣΕΒ στοχεύει να πείσει τις επιχειρήσεις ότι η επιβίωσή τους μπορεί να έλθει μόνο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως τα θέματα κρίσιμης σημασίας που σταθερά απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και το ΣΕΒ, είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων και η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Κοτρωνιάς τόνισε ότι η θέση της ΚΕΔΚΕ είναι ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να επισπεύσει το χωροταξικό σχεδιασμό και να βελτιώσει την πολεοδομική νομοθεσία που σήμερα αποτελεί εμπόδιο για την τοπική ανάπτυξη και παρατήρησε ότι η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, ζήτησε δε να μην νομοθετούνται οριζόντιες απαγορευτικές ρυθμίσεις, καθώς κάθε προστατευόμενη περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024