Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Πάνω από τις 800 μονάδες ενισχύεται το spread στα ομόλογα

Οι ανησυχίες για το ενδεχόµενο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν για το «Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και ενδεχομένως μίας αναδίπλωσης σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του μηχανισµού ευρω-στήριξης (EFSF), οδηγούν υψηλότερα το spread και στα ελληνικά ομόλογα. Σε αγορές πορτογαλικών ομολόγων φέρεται να προχώρησε η ΕΚΤ.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόµενο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν για το «Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και ενδεχομένως μίας αναδίπλωσης σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του μηχανισµού ευρω-στήριξης (EFSF), οδηγούν υψηλότερα το spread και στα ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα, Πέμπτη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αυξήθηκε έως 19 μονάδες στις 816 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Λίγο πριν τις 16:00 ήταν στις 811.

Το επιτόκιο του τίτλου ανήλθε μέχρι το 11,42% (+0,10%), ενώ αργότερα υποχώρησε στο 11,41%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το spread είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 750 μονάδων, ενώ είχε ξεκινήσει το 2011 στις 950 μονάδες βάσης. Το spread είχε εκτοξευθεί στις 7 Ιανουαρίου στο ιστορικό υψηλό των 978 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται και τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), καθώς αμφισβητείται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρύνθηκε στις 846 μονάδες. Άνοδο σημείωναν και τα CDS σε Ιρλανδία και Ιταλία, στις 590 και 178 μονάδες βάσης αντίστοιχα, όπως και σε Πορτογαλία (455) και Ισπανία (245).

Στην Πορτογαλία, το spread των 10ετών κρατικών τίτλων πέρασε και πάλι τις 400 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους σκαρφάλωσε μέχρι στο 7,64%, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Έτσι, σύμφωνα με τρεις διαπραγματευετές ομολόγων που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά 5ετών πορτογαλικών τίτλων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να υποχωρήσει στην περιοχή του 7,36%.

Το spread των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους στο 5,35%. Άνοδο, όμως, σημείωσε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στο 3,30%.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων, Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να οδεύουν σε έναν συµβιβασµό, όπου το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι στην ουσία ένας ελεύθερος συντονισµός µεταξύ των χωρών, δεν θα ορίζονται τα 67 έτη ως ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα αποσυνδεθεί η αύξηση των μισθών από τον πληθωρισμό (ΑΤΑ), ενώ δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ίσως παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το «συνταγματικό φρένο» στο χρέος και το έλλειμμα.

Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, ίσως επανέλθει η νευρικότητα στις αγορές και να ξαναμπούν στο στόχαστρο των αγορών οι χώρες της ευρω-περιφέρειας. Επιπλέον, ίσως τεθεί εν αμφιβόλω η παράταση του χρόνου αποπληρωµής και η µείωση των επιτοκίων δανεισµού για Ελλάδα και Ιρλανδία.

Τα θέµατα αυτά θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Η έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης καθορίστηκε για τις 11 Μαρτίου. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μετά την «εμβόλιμη» συνάντηση της 11ης Μαρτίου, στη σύνοδο των «27», στις 24 και 25 Μαρτίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024