Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ επαφών της τρόικας με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης

Μπαράζ επαφών της τρόικας με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης

Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Ανδρ.Λοβέρδο συναντήθηκαν την Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ αργότερα θα συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας Λ.Κατσέλη και τον Γ.Παπακωνσταντίνου. Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Ανδρ.Λοβέρδο συναντήθηκαν την Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, ξεκινώντας τις επαφές τους με τους υπουργούς εν όψει της έγκρισης της τέταρτης δόσης του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ.

Στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκαν τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το ταμείο επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά. Ο υπουργός παρουσίασε στους αξιωματούχους τις δράσεις που προωθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα το υπουργείο.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο τέθηκε επί τάπητος το «καυτό» θέμα της μείωσης των δαπανών στην Υγεία.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με τις πηγές του υπουργείου να επισημαίνουν ότι με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, η μείωση των δαπανών θα επιτευχθεί.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση 250.000.000 ευρώ από τις προμήθειες και 150.000.000 από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Αργότερα, το μεσημέρι, θα συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας, όπου θα κυριαρχήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Αργότερα θα γίνει και η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 12,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2014.

Συνάντηση με τον Μ.Χρυσοχοΐδη

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Μ.Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους αξιωματούχους ότι, σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, αναμένεται η έγκριση των διαδικασιών που προωθηθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να υπογραφεί και από τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία.

Όσο για την υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), την υλοποίηση της οποίας η τρόικα ζητάει μέχρι το Απρίλιο, ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει να λειτουργεί από το Μάρτιο. Ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώνεται το πλαίσιο για την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά στα οκτώ θέματα που ήδη έχει τρέξει το υπουργείο, αναφέρθηκε ότι στις 15 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τον νέο επενδυτικό νόμο. Ο Μ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα ηγηθεί ομάδας στο πλαίσιο «εκστρατείας» για την ενημέρωση όλων των περιφερειών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων για τις δυνατότητες αξιοποίησης του επενδυτικού νόμου.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα μεταξύ στελεχών του ΟΠΕ του ΕΟΤ και του Invest In Greece ώστε σύντομα να υπάρχει εθνικό brand για τις ελληνικές εξαγωγές μας, λέγοντας πως οι τρεις φορείς θα οργανώνουν από κοινού την παρουσία της χώρας στις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η συμφωνία για τη μείωση των τιμών θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την προσπάθεια για την εξάλειψη των μονοπωλίων.

Τέλος, σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο υπουργός υποστήριξε ότι ήδη έχει επιτευχθεί αύξηση του ρυθμού απορροφητικότητας ενώ επιχειρείται μια προσπάθεια με την τοπική αυτοδιοίκηση για γρήγορη ένταξη πρωτίστως των ώριμων έργων. Ο ίδιος σημείωσε πως στα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ενταχθούν έντεκα έργα, αντί για δέκα, προϋπολογισμού 4,65 δισ. ευρώ.

«Σίγουρη» η τέταρτη δόση του δανείου

Η Ελλάδα είναι σίγουρη πως έχει κάνει επαρκή πρόοδο προκειμένου να λάβει αυτήν την εβδομάδα το πράσινο φως για την είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

«Η δόση (του δανείου) είναι εξασφαλισμένη», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι προκαταρκτικές επαφές του τεχνικού επιτελείου της τρόικας έδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με την εκτίμηση της τρόικας τον περασμένο Νοέμβριο για 9,6% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου για 8% περίπου, είπε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Η χώρα αναμένεται να δεχθεί περισσότερες πιέσεις αυτή την εβδομάδα από την τρόικα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξοικονομήσει περισσότερους πόρους την περίοδο 2012-14 και να καλύψει τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2010, είπε άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

«Περιμένουμε τα στελέχη της τρόικας να μας ζητήσουν να επισπεύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βασικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024