Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σενάρια για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ έως και για 30 έτη

Σενάρια για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ έως και για 30 έτη

Την επέκταση σε 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ πρότειναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Παρασκευή, μαζί με το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εάν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση, η αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2043.

Την επέκταση σε 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ πρότειναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Παρασκευή μαζί με το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υποστηρικτής της ιδέας είναι ο Άξελ Βέμπερ Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, ο οποίος θεωρεί πως η μετατόπιση της αποπληρωμής του χρέους σε μεγάλο βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό του δανεισμού των κρατών μελών βάσει συνταγματικής πρόβλεψης, θα δώσει στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας τον απαραίτητο χρόνο να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος τους.

Σημειώνεται πως ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας προέβλεπε αρχικώς τριετή περίοδο χάριτος για κάθε δόση του δανείου και διετή περίοδο αποπληρωμής, ήτοι εξόφληση του συνόλου των 110 δισ. ευρώ έως το 2018. Στο Eurogroup του Νοεμβρίου αποφασίσθηκε η χορήγηση τετραετούς περιόδου χάριτος για κάθε δόση του δανείου και επταετούς περιόδου αποπληρωμής, ήτοι εξόφληση των 110 δισ. ευρώ έως το 2024. Εάν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση Βέμπερ η αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2043.

Αναφορικά με το επιτόκιο δανεισμού, αυτό δεν θα άλλαζε σημαντικά καθώς στην 30ετία το επιτόκιο δανεισμού των αναπτυγμένων κρατών κυμαίνεται μεταξύ 3,5% – 5%. Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στηρίξεως με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, το οποίο εάν μετατραπεί σε σταθερό γίνεται 5,5%. Η Ιρλανδία δανείζεται με σταθερό επιτόκιο 5,8%. Σε περίπτωση επεκτάσεως του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 30 έτη, το πλέον πιθανό σενάριο θα ήταν το επιτόκιο να διαμορφωθεί 1,5% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, ήτοι στο 4,8% –5%.

Ερωτηθείς για το ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» τα εξής: «Δεν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση στο τραπέζι, είναι σαφές όµως ότι υπάρχει προβληµατισµός για τη βελτίωση της βιωσιµότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συγκεκριµένη αναφορά, που µετέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λήξεων του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης, την περίοδο 2034 –2057 λήγουν ομόλογα ύψους 21 δισ. ευρώ. Εάν μέχρι το 2024 η Ελλάδα πετύχει να περιορίσει δραστικά τον δανεισμό της και καταγράφει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα, τότε η εξυπηρέτηση του χρέους θα καταστεί βιώσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024