Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

«Ας μην αποκλείουμε την επαναγορά χρέους από το ταμείο στήριξης» λέει ο Γιούνκερ

Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει «χωρίς ταμπού» τις επιλογές της για μία συνολική απάντηση στις πιέσεις στην κρίση χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταμείου στήριξης για επαναγορά χρέους. Τη θέση του υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ταμείου επανέλαβε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, λέγοντας σε συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο πως ιδιαίτερα τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι έτοιμα να επιβαρυνθούν περισσότερο.

Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει «χωρίς ταμπού» τις επιλογές της για μία συνολική απάντηση στις πιέσεις στην κρίση χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταμείου στήριξης για επαναγορά χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ,σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ταμείου, λέγοντας πως ιδιαίτερα τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι έτοιμα να επιβαρυνθούν περισσότερο.

Για την ενίσχυση του Ταμείου, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως εκτός από τη Γερμανία θα έπρεπε να συμβάλλουν και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία αλλά και το Λουξεμβούργο.

«Θα ήταν λάθος να δημιουργηθούν ζώνες θεμάτων ταμπού», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δημοσίως, οι Γερμανοί πολιτικοί δηλώνουν κατά κανόνα αντίθετοι στην ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου (εν όψει και των εκλογικών αναμετρήσεων σε κάποια γερμανικά κρατίδια το 2011) αλλά φαίνεται ότι συζητούν το ενδεχόμενο με τους Ευρωπαίους εταίρους τους στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Ιδιαίτερα καυστικός ως προς αυτό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Εurogroup για τους Γερμανούς Φιλελεύθερους (το FDP), εταίρο της Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση: «Εκπλήσσομαι με τον τρόπο που μερικοί φιλελεύθεροι πετούν στα σκουπίδια την ευρωπαϊκή τους κληρονομιά» ανέφερε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως «με πονά βαθύτατα να τους βλέπω να φλερτάρουν έτσι με το λαϊκισμό».

«Καλός Ευρωπαίος ο Χέλμουτ Κολ, όχι κακή και η Μέρκελ»

Ο επικεφαλής του Eurogroup, που είχε επικρίνει πριν από κάποιους μήνες την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, αναφέρθηκε ξανά στην στάση της Άνγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος είναι το ίδιο «καλή Ευρωπαία» όσο ήταν κάποτε ο Χέλμου Κολ, απάντησε: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός Ευρωπαίος, και η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή -στην προκειμένη περίπτωση, και τα δύο σημαίνουν το ίδιο».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε όμως τη δυσφορία του που Μέρκελ και Σαρκοζί τον είχαν «προσπεράσει» για τη θέση του πρώτου προέδρου της ΕΕ πέρυσι (καταλήγοντας στον Χερμάν βαν Ρομπάι): «Δεν μου εξήγησε ποτέ κανείς για ποιο λόγο δεν ανέλαβα το αξίωμα, ενώ το επιθυμούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ανανεώνει με τους Κινγκς ο Μπράουν- Τι σημαίνει αυτό για τον Βεζένκοφ

Οι Σακραμέντο Κινγκς σκέφτονται να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Μάικ Μπράουν και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024