Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία δίνει πολλά, αλλά παίρνει και πολλά από την ΕΕ, τονίζει ο Μπαρόζο

Η Γερμανία δίνει πολλά, αλλά παίρνει και πολλά από την ΕΕ, τονίζει ο Μπαρόζο

Με νέα δήλωσή του, αυτή τη φορά μέσω της γερμανικής εφημερίδας Stuttgarter Zeitung, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στέλνει στο Βερολίνο, που αντιτίθεται στις προτάσεις για διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το μήνυμα ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη. Πριν από λίγα μόλις 24ωρα, ο Μπαρόζο θύμισε στη Γερμανία τη στήριξη που έλαβε μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με νέα δήλωσή του, αυτή τη φορά μέσω της γερμανικής εφημερίδας Stuttgarter Zeitung, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στέλνει στο Βερολίνο, που αντιτίθεται στις προτάσεις για διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το μήνυμα ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη. Προ ημερών είχε θυμίσει τη στήριξη που έλαβε η Γερμανία μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρέπει τώρα να δείξουμε σαφώς στις αγορές ότι δεν κάνουμε δηλώσεις, αλλά λαμβάνουμε αποφάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς η άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… είναι επίσης η άποψη του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε ο κ. Μπαρόζο.

Την ώρα που το Βερολίνο, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή αύξησης των πόρων του Ταμείου, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι «οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, «όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεση», σημειώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο.

«Ορισμένες από τις επικρίσεις που ακούω από το Βερολίνο αφορούν τη χρονική συγκυρία της διατύπωσης του αιτήματός μου και όχι το περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής», παρατηρεί.

Γενικά ο κ. Μπαρόζο και σε άλλα σημεία της συνέντευξής του φάνηκε πως θέλει να κατεβάσει τους τόνους σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με το Βερολίνο.

«Η γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Ακολουθούμε και οι δύο την ίδια γραμμή», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την ερχόμενη Τρίτη (25.01.11) στο Βερολίνο.

Στην ατζέντα του ανεπίσημου δείπνου στην καγκελαρία θα είναι «η ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του ευρώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν συμμετέχω στις φημολογίες για αναδιάρθρωση»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα και υπέρ του οποίου, επί της αρχής, είχε ταχθεί το Βερολίνο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

«Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος», λέει.

«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα σενάρια» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι «ως Κομισιόν θα κάνουμε το παν, ώστε να επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας τα κράτη εκείνα που δεν το έκαναν μέχρι σήμερα».

Η ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «παράλογες» αυτές τις πληροφορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024