Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιμένουν οι συζητήσεις και οι διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Επιμένουν οι συζητήσεις και οι διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Δεν κοπάζουν οι δηλώσεις για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ Αθήνα, Βρυξέλλες και το Βερολίνο διαψεύδουν ότι η Ελλάδα συζητά το ζήτημα. «Δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της» υποστηρίζει το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, «ναι» στην επιμήκυνση αλλά «όχι» στην αναδιάρθρωση λέει το ΔΝΤ.

Δεν κοπάζουν οι δηλώσεις για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ Αθήνα, Βρυξέλλες και το Βερολίνο διαψεύδουν ότι η Ελλάδα συζητά το ζήτημα.

Μετά τις αναφορές του διεθνούς οικονομικού Τύπου αλλά και της Goldman Sachs περί μελλοντικής αναδιάρθρωσης, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Ζιν δήλωσε την Πέμπτη απερίφραστα στο Reuters: «H Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες σε αναδιάρθρωσή του».

«Όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσει αυτό, τόσο το καλύτερο για τα εμπλεκόμενα μέρη» συμπλήρωσε ο Χ.Ζιν, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες την αναδιάρθρωση του χρέους της, κατά την οποία οι τράπεζες παραιτούνται μέρους των απαιτήσεων τους.

Αντίθετα, την «σκυτάλη» των διαψεύσεων πήρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ ανέφερε πως το Ταμείο υποστηρίζει «μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε διαδικασία μακράς αποπληρωμής (Extended Fund Facility)», μετά από συνεννόηση με την ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της».

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά είναι ανοησίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF Κλάους Ρέλινγκ είχε δηλώσει νωρίτερα βέβαιος πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα πιστεύει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024