Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν προκύπτει ανάγκη επιπλέον αλλαγών από τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία

Δεν προκύπτει ανάγκη επιπλέον αλλαγών από τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ και ΟΓΑ, από τις οποίες σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη δεν προκύπτει ανάγκη επιπλέον παρεμβάσεων. Σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, σχετικά με τις συντάξεις των οποίων υπάρχουν φόβοι πως επίκεινται μειώσεις. Περίπου 172,5 εκατ. ευρώ έφερε σε επτά μήνες στα ταμεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η ευνοϊκή ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές, λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι αναλογιστικές μελέτες των
ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ και ΟΓΑ, από τις οποίες σύμφωνα με τον
υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη δεν προκύπτει ανάγκη επιπλέον
παρεμβάσεων.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός ενημερώνοντας την Τρίτη την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι «η μεγαλύτερη τομή είναι το τελευταίο ασφαλιστικό του 2010 και το μόνο που χρειάζεται είναι πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι προς τα ταμεία».

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναλογιστικές μελέτες για το σύνολο των επικουρικών ταμείων, στις συντάξεις των οποίων υπάρχουν φόβοι ότι επίκεινται μειώσεις.

Οι μελέτες για τα επικουρικά αναμένεται να ολοκληρωθούν το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους».

«Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά, θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ.Κουτρουμάνης.

Απολογισμός της ευνοϊκής ρύθμισης για το ΙΚΑ

Περίπου 172,5 εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν σε μετρητά στα ταμεία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μέσα σε 7 μήνες από την εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τα ρυθμιζόμενα ποσά προσεγγίζουν το 1,06 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο πρόεδρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ.Σπυρόπουλος.

Από τον Αύγουστο, όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου υποβλήθηκαν συνολικά 64.905 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι 39.206 ενώ οι απώλειες από τους 4.899 που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους, φθάνουν στα περίπου 207 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι οι εισπράξεις από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, αναμένονται, για τους επόμενους 36 μήνες, να φθάσουν γύρω στο 1,9 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε έμφαση στην προσπάθεια για «περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής» ενώ καυτηρίασε έντονα «το φαινόμενο μεθοδευμένης και σχεδιασμένης κλοπής εισφορών», όπως το χαρακτήρισε, που αποκαλύφθηκε στα Ιωάννινα με τα πλαστά ένσημα.

«Η διαφυγή φόρων είναι δεκάδες εκατομμύρια, η κατάχρηση υπολογίζεται πάνω από 70 εκ ευρώ. Με την ψεύτικη ασφάλιση κάποιοι επιτήδειοι πουλούσαν με πραγματικά ευρώ», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, τα ίχνη των δραστών είχαν εντοπιστεί από τον Αύγουστο, είχαν τεκμηριωθεί οι καταγγελίες το Σεπτέμβριο, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα γραφεία τους.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπεβλήθησαν 311 μηνυτήριες αναφορές ενώ εντοπίστηκαν 1450 ψευδείς τριμηνιαίες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, που εμφανίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες.

Τέλος, τόσο ο κ. Σπυρόπουλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης υπεραμύνθηκαν της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχτηκαν παίκτες της Μαρσέιγ! (pic)

Παίκτες της Μαρσέιγ δέχτηκαν πυροβολισμούς από ληστές στην απόπειρα των τελευταίων να τους κλέψουν τα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024