Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Άμεση» αναδιαδιάθρωση χρέους χρειάζεται στην ευρω-περιφέρεια, λέει ο Economist

«Άμεση» αναδιαδιάθρωση χρέους χρειάζεται στην ευρω-περιφέρεια, λέει ο Economist

Με τίτλο «Ώρα για το Σχέδιο Β'. Η στρατηγική στήριξης της Ευρωζώνης δεν αποδίδει. Είναι ώρα οι υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», το βρετανικό περιοδικό Economist υποστηρίζει πως απαιτείται η άμεση αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας σε πρώτη φάση και πιθανόν της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας θεωρεί ως την καλύτερη λύση ο Economist, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ώρα για το σχέδιο B’: η στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης δεν λειτουργεί. Είναι ώρα για τις υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η στρατηγική που εφάρμοσε η Ευρώπη για να ηρεμήσει τις αγορές και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό τείχος μεταξύ της περιφέρειας της και του κέντρου της Ευρωζώνης αποτυγχάνει.

«Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί και η κρίση επεκτείνεται. Το «Σχέδιο Α'», το οποίο βασίστηκε στην αναβολή της αναδιάρθρωσης των χωρών με προβλήματα χρέους άξιζε την προσπάθεια, καθώς εξασφάλισε χρόνο. Αλλά δεν λειτουργεί πλέον», υπογραμμίζεται.

«Η αναδιάρθρωση είναι τώρα ξεκάθαρα πιο ανεκτή απ’ ότι ήταν το περασμένο έτος. Είναι επίσης φθηνότερη για όλους από ότι θα είναι σε μερικά χρόνια. Συνεπώς, χρειάζεται ένα «Σχέδιο Β'»», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Economist, το μη χείρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αρχικά στην Ελλάδα και ενδεχομένως αργότερα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Η Ισπανία έχει βαθιά προβλήματα, αλλά ακόμη και με ένα μεγάλο σχέδιο στήριξης των τραπεζών θα μπορέσει να φθάσει το δημόσιο χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα. Η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν μεγάλα προβλήματα χρέους, αλλά ταυτόχρονα επαρκείς αποταμιεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι προϋπολογισμοί τους είναι πιο κοντά στο πλεόνασμα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Συνεπώς, υπάρχει μία εύλογη πιθανότητα ότι, αν γίνει σωστός χειρισμός, οι χρεοκοπίες θα περιοριστούν στις τρεις μικρές περιφερειακές οικονομίες», τονίζεται στο άρθρο του Economist.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να μειώσει έως και το μισό δημόσιο χρέος της χώρας ώστε να μπορεί να εισέλθει η οικονομία σε μία οδό βιώσιμης ανάπτυης.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 165% του ΑΕΠ το 2015, αν δεν γίνει άμεσα η αναδιάρθρωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη μιας πενταετίας φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει το 8 με 9% του ΑΕΠ της χώρας σε τόκους το 2015, ποσό που είναι ανυπόφορο για τη χώρα και το οποίο σημαίνει ότι «η Ελλάδα μοιάζει χρεοκοπημένη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Equipe: «Στη λίστα της Μαρσέιγ ο Αλμέιδα»

Νέο δημοσίευμα συνδέει τον Ματίας Αλμέιδα με τη Μαρσέιγ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024