Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών απαιτεί αξιόπιστη οικονομία, λέει ο Β.Ράπανος

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών απαιτεί αξιόπιστη οικονομία, λέει ο Β.Ράπανος

Ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα προβλήματα των τραπεζών «οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα» λόγω του αποκλεισμού τους από τη διατραπεζική αγορά μετά τις υποβαθμίσεις της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη μείωση των καταθέσεων.

Ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου για τη χρηματοπιστωτική κρίση την Τετάρτη.

Ο Β.Ράπανος υποστήριξε πως «τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις που δημιούργησαν».

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν οι τράπεζες από την διατραπεζική αγορά, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες ακολούθησαν.

Μιλώντας για τα ζητήματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα, ο Β.Ράπανος αναφέρθηκε και στην μείωση των καταθέσεων, την οποία χαρακτήρισε σημαντική. «Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ράπανος.

Ο Β.Ράπανος, αναφερόμενος στους διεθνούς οίκους αξιολόγησης, είπε ότι όχι μόνον δεν βοήθησαν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά σήμερα επανέρχονται ως τιμητές σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ ανέφερε πως «εκτός από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ομαλοποίηση της προβλημάτων διεθνώς, απαιτείται πολιτική βούληση και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024