Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε το πρώτο Χρηματιστήριο Αξιών στο Λάος με δύο μετοχές κρατικών εταιρειών

Άνοιξε το πρώτο Χρηματιστήριο Αξιών στο Λάος με δύο μετοχές κρατικών εταιρειών

Το πρώτο του χρηματιστήριο άνοιξε την τρίτη το κομμουνιστικό Λάος, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Στο χρηματιστήριο της πρωτεύουσας Βιεντιάν έχουν εισαχθεί δύο κρατικές μετοχές και η συνεδρίαση διάρκεσε 2,5 ώρες κατά τις οποίες διαπραγματεύθηκαν 350.000 μετοχές, σύμφωνα με το διευθυντή του οργανισμού.

Το πρώτο του χρηματιστήριο άνοιξε την τρίτη το κομμουνιστικό Λάος, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Στο χρηματιστήριο της πρωτεύουσας Βιεντιάν έχουν εισαχθεί δύο κρατικές μετοχές κι η συνεδρίαση διάρκεσε 2,5 ώρες κατά τις οποίες διαπραγματεύθηκαν 350.000 μετοχές, σύμφωνα με το διευθυντή του οργανισμού.

Οι δύο εταιρίες είναι η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, Banque pour le Commerce Exterieur Laos (BCEL) και η ηλεκτρική εταιρεία EDL Generation.

Η τιμή της μετοχής της πρώτης άνοιξε στα 5000 κιπ, (0,479 ευρώ) και έκλεισε στα 8.000 κιπ (0,767 ευρώ, περίπου ένα δολάριο), ενώ της δεύτερης άνοιξε στα 4.300 κιπ (0,412 ευρώ) και έκλεισε στα 4.700 κιπ (0,45 ευρώ).

«Υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από αγοραστές, με αποτέλεσμα το σύστημα μας να υπερφορτωθεί και να έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εντολών», είπε ένας χρηματιστής.

Αν και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τον μικρό αριθμό των μόλις δύο τίτλων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω αγορά θα αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό παίκτη της οικονομικής περιφέρειας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου καλωσορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ως βήμα προς την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας της χώρας.

Στην αρχική της προσφορά η EDLG πούλησε το 15% των μετοχών της σε εγχώριους επενδυτές και το 10% σε διεθνείς, ενώ στην BCEL, η κυβέρνηση πούλησε το 20% των μετοχών αντί 154 δισ. κιπ (14,76 εκ. ευρώ).

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ελέγχει μερίδιο 51% στο χρηματιστήριο και ο χρηματιστηριακός φορέας της Νοτίου Κορέας KRX μερίδιο 49%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024