Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν γίνονται συζητήσεις «αυτή τη στιγμή» για ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, λέει η Κομισιόν

Δεν γίνονται συζητήσεις «αυτή τη στιγμή» για ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, λέει η Κομισιόν

Να διαψεύσει τη φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ επιχείρησε την Δευτέρα η Κομισιόν, την ίδια ώρα που οι αγορές κατακλύονται από φήμες για ισχυρές πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αγορά πορτογαλικών ομολόγων φέρεται να προχώρησε η ΕΚΤ, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πίεσης που υφίσταται η Λισαβόνα.

Να διαψεύσει τη φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ επιχείρησε την Δευτέρα η Κομισιόν, την ίδια ώρα που οι αγορές κατακλύονται από φήμες για ισχυρές πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης για πιέσεις που ασκούνται στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα και δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, για μια τέτοια πιθανότητα, είτε για την Πορτογαλία είτε για άλλο κράτος-μέλος», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση τωνδημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σε διάψευση, επίσης, αν και λιγότερο κατηγορηματική, προχώρησε και η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν ασκούμε πίεση σε κανένα, αλλά θα υπερασπιστούμε το ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ, πηγές του Reuters ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε αγορά πενταετών και δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στη Λισαβόνα. Ξεχωριστή πηγή ανέφερε πως η ΕΚΤ «φαίνεται να προχώρησε» σε αγορά ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων, αλλά όχι ισπανικών.

Σήμερα, Δευτέρα, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κυρίως στην ευρω-περιφέρεια, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ωστόσο αργότερα υποχώρησαν λόγω της φημολογούμενης παρέμβασης της ΕΚΤ.

Τα βλέμματα στη Λισαβόνα


Διπλωματική πηγή ανέφερε την Κυριακή στο Reuters πως Βερολίνο και Παρίσι ασκούν σταθερά πιέσεις στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και του δείχνουν επιτακτικά την οδό προς το μηχανισμό.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης -όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία- συμφωνούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η προσφυγή της Πορτογαλίας είναι απαραίτητη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως ανεπίσημες, προκαταρκτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται πως έχουν διερευνητικό χαρακτήρα.

Η πηγή μάλιστα δεν δίστασε ακόμη και να «κοστολογήσει» τη διάσωση της Πορτογαλίας, τοποθετώντας την μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε εκ νέου πως Γερμανία και Γαλλία ωθούν τη Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση. Ο ίδιος ο Ζ.Σόκρατες επανέλαβε πως η χώρα «κάνει ό,τι χρειάζεται, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», αναφέροντας πως η πορεία των δημοσίων εσόδων και εξόδων είναι το καλύτερο σημάδι εμπιστοσύνης που μπορεί να δώσει στις διεθνείς αγορές.

Η Πορτογαλία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για τις αγορές, δεν έχει ανάγκη από «καμία εξωτερική βοήθεια», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο.

«Η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη καμίας εξωτερικής βοήθειας», είπε την Δευτέρα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, τη στιγμή που τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τις ισχυρές πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

«Θεωρώ ότι η Πορτογαλία δεν θα έχει ανάγκη από κανένα σχέδιο οικονομικής υποστήριξης, διότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Η χώρα αυτή έχει δομικές αδυναμίες, αλλά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», τόνισε.

Σημειώνεται πως την Τρίτη η Πορτογαλία θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων (λήξης 2014 και 2020) και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ιταλία και Ισπανία (με τίτλους λήξης 2014 και 2016 αντίστοιχα).

Την περασμένη Παρασκευή, το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού κρατικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου (7,19%), ενώ ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος έφθασε το 5,54% (υψηλό 3 εβδομάδων).

Σήμερα, Δευτέρα, το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας ανήλθε μέχρι τις 442 μονάδες.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έφθασε τις 273 μονάδες, ενώ και το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε τις 200 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να φθάνει το 4,8%.

Η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την έκδοση από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους της χώρας εξάμηνων εντόκων γραμματίων με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο πλησίασε το 4%.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι από την έκβαση της δημοπρασίας των ομολόγων -τόσο αναφορικά με τη ζήτηση που θα υπάρξει όσο και από το κόστος δανεισμού- θα εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά την προοπτική να ζητήσει η Πορτογαλία οικονομική στήριξη από την ΕΕ, καθώς οι συνολικές δανειακές ανάγκες της υπολογίζονται φέτος σε 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αρκετή ζήτηση των πορτογαλικών ομολόγων από τους επενδυτές, θα δοθεί το σήμα ότι η χώρα έχασε τη δυνατότητα πρόσβασής της στις αγορές.

Οι επενδυτές θεωρούν, επίσης, ότι το κόστος δανεισμού πάνω από το 7% είναι απαγορευτικό και ότι η Πορτογαλία θα αναγκασθεί, αν δεν μειωθεί το κόστος αυτό, να προσφύγει στη βοήθεια του ΔΝΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024