Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Επ.Ανταγωνισμού χάνει την ανεξαρτησία της, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αλλαγές

Η Επ.Ανταγωνισμού χάνει την ανεξαρτησία της, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αλλαγές

Έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωσή της. Υποστηρίζουν ότι από ανεξάρτητη διοικητική αρχή που είναι σήμερα, τη μετατρέπει σε «όργανο ιεραρχικά υποκείμενο» στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, μιλούν ακόμη για ρυθμίσεις ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες που περιορίζουν τον ελεγκτικό ρόλο της Αρχής. Τέλος λένε με νόημα ότι «θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η γνωμοδότηση που θα έλθει από τις Βρυξέλλες».

Έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωσή της, που παρουσίασε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μ.Χρυσοχοΐδης.

Υποστηρίζουν ότι από ανεξάρτητη διοικητική αρχή που είναι σήμερα, τη μετατρέπει σε «όργανο ιεραρχικά υποκείμενο» στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Επίσης τονίζουν ότι ορισμένες ρυθμίσεις «είναι ασαφείς, αλληλοσυγκρουόμενες, περιορίζουν τον ελεγκτικό ρόλο της Επιτροπής την ανεξάρτητη και ανεμπόδιστη εργασία τους απέναντι στους ελεγχόμενους»’.

Εκτιμούν ότι το σχέδιο νόμου αντίκειται στον Κανονισμό και ότι γίνεται ευθεία παρέμβαση στα κριτήρια εξέτασης των υποθέσεων εφόσον αποκλειστικός ρυθμιστής ουσιαστικά ορίζεται ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι η δυνατότητα παροχής απόρρητων πληροφοριών σε πρόσωπα εκτός της Επιτροπής θέτει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη διατήρηση του απορρήτου και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν οι ίδιοι υπόλογοι ή και κατηγορούμενοι χωρίς ουδεμία υπαιτιότητα τους.

Ακόμα, αναφέρουν ότι Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού που σημαίνει ότι διέπεται από κοινό θεσμικό πλαίσιο με αρχές ανταγωνισμού άλλων κρατών – μελών, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και σημειώνουν ότι με βάση αυτή την αρχή «θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η γνωμοδότηση που θα έλθει από τις Βρυξέλλες».

Τέλος, επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο (τόσο το αρχικό όσο και το επικαιροποιημένο) προβλέπει περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής «ενώ το σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024