Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συστημική η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο

Συστημική η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει συστημική και απαιτεί να ληφθούν μέτρα τόσο για το σύνολο της, όσο και για συγκεκριμένα κράτη-μέλη, αναμένεται να δηλώσει στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Κοινό στόχο από τη Σύνοδο ζητά η Ανγκελα Μέρκελ, εμμένοντας όμως στις θέσεις της για το Μηχανισμό Στήριξης.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει συστημική και απαιτεί να ληφθούν μέτρα τόσο για το σύνολο της, όσο και για συγκεκριμένα κράτη-μέλη, αναμένεται να δηλώσει στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τα σημεία ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο Μπαρόζο στη Σύνοδο Κορυφής και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, ο επικεφαλής της Κομισιόν θεωρεί πως ένας από τους λόγους της κρίσης είναι ότι οι αγορές δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το ρίσκο στην ευρωζώνη και πως λειτουργούν σαν αγέλη.

«Η σημερινή κρίση χρέους κρατών έχει γίνει τώρα εκ φύσεως συστημική και κατευθύνεται όχι μόνο από τα δημοσιονομικά θεμελιώδη, αλλά και από την λανθασμένη αξιολόγηση του ρίσκου από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών ως αγέλη» θα αναφέρει.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την αλλαγή της Συνθήκης της Ένωσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την επίλυση των κρίσεων χρέους.

Εμμένει το Βερολίνο στο θέμα του μηχανισμού

Την ίδια ώρα το Βερολίνο εμμένει στη θέση ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τα μέλη της ευρωζώνης, πρέπει να αποτελεί «λύση έσχατης ανάγκης».

Το Βερολίνο εδώ και μέρες στηρίζει διατύπωση στο θέμα, ώστε να αποφεύγεται στο μέλλον μία «καταχρηστική» -κατά το Βερολίνο- χρήση του μηχανισμού.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε ότι δεν επιμένει να χρησιμοποιηθεί η φρασεολογία «λύση έσχατης ανάγκης» στο κείμενο, που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους, όμως θα ήθελε η γενική ιδέα επ’ αυτού να διατηρηθεί οπωσδήποτε στο τελικό κείμενο.

«Δεν περιμένω συγκεκριμένες λέξεις, μέσα στο σχετικό κείμενο, περιμένω την συγκεκριμένη ιδέα» εξήγησε.

Υψηλά ιστάμενη γερμανική πηγή ανέφερε ότι το Βερολίνο «θα πρέπει να δώσει μάχη» στο θέμα αυτό, καθώς οι εταίροι, ιδίως στο Νότο, αλλά και το Βέλγιο, δεν στηρίζουν την περιοριστική εκδοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Η ίδια η Μέρκελ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Σύνοδος να περάσει το μήνυμα ότι οι χώρες-μέλη της έχουν έναν κοινό στόχο.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την υπεράσπιση του ευρώ, που αναμένεται να αποφασιστεί στη σύνοδο, αποτελεί σημαντική πράξη αλληλεγγύης. «Ένας μόνιμος μηχανισμός διάσωσης αποτελεί μεγάλο βήμα για την ενότητα. Είναι σημαντικό να συμμεριζόμαστε όλοι τον ίδιο στόχο, αυτόν του σταθερού νομίσματος».

Αισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για το μέλλον του Βελγίου εμφανίστηκε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών της χώρας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχω προτείνει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση στις αρχές του επόμενου έτους, ίσως τον Ιανουάριο. Αλλά είμαι επίσης αισιόδοξος για την σύνοδο κορυφής. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό. Φυσικά πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τα χρήματα.» Σχετικά με τον μηχανισμό υπογράμμισε ότι «είναι πάντα καλύτερο να μιλάμε για τον μηχανισμό που θα ισχύει από το 2013. Και αν καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό τότε γιατί να μην εφαρμοστεί και γιατί να μην ισχύσει νωρίτερα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για τη συμμετοχή της Πολωνίας σε σχέση με το μηχανισμό δήλωσε ότι η χώρα του την εξετάζει «πολύ σοβαρά» και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξουμε τι γίνεται στον κόσμο, ίσως είναι καλύτερο να θεωρήσουμε ότι ίσως να χρειαστούμε να συνεισφέρουμε κάτι (οικονομικά), ώστε να μπορούμε να βασιστούμε στη βοήθεια αν κάτι πάει στραβά στην Πολωνία.

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Μέρκελ-Γιούνκερ

Λίγο νωρίτερα η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι έχει λάβει τέλος η αντιπαράθεσή της με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γύρω από την ιδέα των ευρωομολόγων, αλλά οι διαφορές τους είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Ο Γιούνκερ και εγώ είχαμε μακρά τηλεφωνική συνομιλία και ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα» δήλωσε η Μέρκελ στην εφημερίδα Bild.

«Με τόσο υψηλό διακύβευμα, καμιά φορά μπαίνουν μέσα (στη συζήτηση) και τα συναισθήματα» συνέχισε.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του είπε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι παρόλα αυτά μπορεί να θίξει το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευρωομολόγων, ενώ η Μέρκελ τα θεωρεί περιττά και ανησυχεί ότι θα πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας.

«Καλή ιδέα» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγου και ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες.

«Καλή ιδέα είναι τα ευρωομόλογα. Υπερασπίζομαι τα ευρωομόλογα, εδώ και καιρό», τόνισε ο αξιωματούχος, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Προέχει, βέβαια, το Συμβούλιο να εξετάσει τα θέματα στην ημερήσια διάταξή του», πρόσθεσε, αναφερόμενος σαφώς «στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τάσσονται υπέρ της έκδοσης στο μέλλον ευρωομολόγων, δηλαδή πολυμερών κρατικών δανείων, εν είδει διάχυσης του κινδύνου δανεισμού των ασθενών, οικονομικώς, μελών της 16μελούς σήμερα ευρωζώνης.

Η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αγορά των ομολόγων αντιτίθεται -με σθένος- στην ανωτέρω προοπτική, επικαλούμενη κυρίως τα διαφορετικά επιτόκια, που ισχύουν σήμερα από κράτος μέλος σε κράτος μέλος στην ευρωζώνη.

«Με τα ευρωομόλογα, δεν θα κανονίζαμε τις αδυναμίες της Ευρώπης, θα τις διαδίδαμε, απλά, στον πλανήτη. Επίσης τα υπερχρεωμένα κράτη δεν θα ήταν υπό πίεση, να συρρικνώσουν το υπέρογκο χρέος τους», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στην «Μπιλντ Τσάϊτουνγκ» η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024