Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση των κονδυλίων για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ζητά ο Ζ.Κ.Τρισέ

Ενίσχυση των κονδυλίων για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ζητά ο Ζ.Κ.Τρισέ

«Μέγιστη δυνατή ευελιξία στο ζήτημα της ποσότητας και της ποιότητας» του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ζητά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται -στο παρασκήνιο- να συζητηθεί και το μέγεθος του μηχανισμού. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως θεωρεί ανεπαρκείς τις κινήσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

«Μέγιστη δυνατή ευελιξία σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα» του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται -στο παρασκήνιο- να συζητηθεί και το μέγεθος του μηχανισμού.

Αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και το ΔΝΤ, έχουν ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των κονδυλίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ, αλλά η αντίθεση Βερολίνου και Παρισιού στο ζήτημα έχει βγάλει το θέμα από την επίσημη ατζέντα της Συνόδου.

Συνολικά, το ταμείο του EFSF έχει κεφάλαια 750 δισ. ευρώ προς διάθεση σε ευρωπαϊκές χώρες που κινδυνεύουν να δανειστούν με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια στις αγορές.

Το EFSF εκπνέει στα μέσα του 2013 και θα αντικατασταθεί τότε από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), στον οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές. Προς το παρόν, στο ESFS έχει καταφύγει μόνο η Ιρλανδία (το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα συγκροτήθηκε μέσω διμερών δανείων).

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέθεσε την Τρίτη τις απόψεις του εφ’ όλης της ύλης, επαναλαμβάνοντας πως δεν θεωρεί επαρκείς τις προτάσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκείς.

«Ο προτάσεις αυτές δεν μας φαίνεται ότι αντιπροσωπεύουν ακόμη το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ως προς την αναγκαία και αναλογική οικονομική διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης που έχουμε δημιουργήσει» ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί μικρότερες προθεσμίες για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες όπου διαπιστώνονται μεγάλες δημοσιονομικές παρεκτροπές, οι κυρώσεις αυτές να επιβάλλονται με σχεδόν αυτόματο τρόπο, με «σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια» και η διαδικασία να είναι διαφανής.

«Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, περισσότερο αναγκαία και από την εποχή της διαπραγμάτευσης της συνθήκης του Μάαστριχτ και οι ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε περίοδο κατά την οποία είναι σημαντικό να επικοινωνούμε όσο γίνεται σαφέστερα με τους παρατηρητές, τους οικονομολόγους και τους επενδυτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024