Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Όρος του ΔΝΤ για το δάνειο προς το Δουβλίνο η έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας

Ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση των κεφαλαίων προς την Ιρλανδία θέτει το ΔΝΤ την έγκριση του αυστηρότερου προϋπολογισμού λιτότητας στην ιστορία της, τοποθετώντας στον Ιανουάριο την καταβολή της πρώτης δόσης. Το τρίτο πακέτο μέτρων που αφορούν τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι Ιρλανδοί βουλευτές, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των φορολογικών αλλαγών και τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου,

Ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση των κεφαλαίων προς την Ιρλανδία θέτει το ΔΝΤ την έγκριση του αυστηρότερου προϋπολογισμού λιτότητας στην ιστορία της, τοποθετώντας στον Ιανουάριο την καταβολή της πρώτης δόσης.

Την Παρασκευή, οι Ιρλανδοί βουλευτές υπερψήφισαν το τρίτο πακέτο μέτρων που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2011, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των φορολογικών αλλαγών και τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ και 74 κατά και περιλαμβάνει περικοπές στο βασικό μισθό (που διαμορφώνεται στα 7,65 ευρώ) και τις συντάξεις του δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο νόμος επιβάλει μείωση κατά 6% των μισθών του πρωθυπουργού και των άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, σε 214.000 και 181.000 ευρώ το χρόνο αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κόουεν αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την έγκριση του επόμενου πακέτου, με τις οποίες η εξουσία πιθανότατα θα περάσει στο κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ και τα κεντροαριστερά κόμματα.

Έτσι, η αντιπολίτευση θα κληθεί να υλοποιήσει τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Τα κόμματα έχουν δηλώσει πως θα επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του πακέτου για τη διάσωση της χώρας, αλλά στην πράξη, όπως αναφέρει το Reuters, το περιθώριο κινήσεών τους είναι περιορισμένο.

Η λιτότητα στην οποία έχει δεσμευθεί το Δουβλίνο για τον περιορισμό του ελλείμματός του στοχεύει σε συνολική εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2015. Το σχέδιο όμως δεν έχει καθησυχάσει τις αγορές, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μόλις μία μονάδα πάνω από το «junk».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγάλη ανατροπή για τη Super League της νέας σεζόν – Ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο…

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι το φαβορί για το επόμενο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024