Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Συρρίκνωση 4,6% στην ελληνική οικονομία το γ΄τρίμηνο του 2010

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,6%, σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2010, από 4% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο 4,6% επιταχύνθηκε η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, ήταν 4% και στο πρώτο 2,7%. Σε τριμηναία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 5,5%. Μείωση 4,7% σημείωσε η δημόσια κατανάλωση κατά 4,7% και 5,8% η ιδιωτική.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 42,2%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Επίσης, πτώση 17,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 22,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση 1,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ανεπαίσθητα (0,04%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση 6,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία σημείωσε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (2,8%).

Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας (7%), των κατασκευών (13,8%), τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών (11,9%), ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (2,2%) καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών (1,7%).

Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

«Το ΑΕΠ δείχνει ότι η ύφεση βαθαίνει λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γενικά φαίνεται ότι το δεύτερο μισό του 2010 είναι χειρότερο από το πρώτο. Τα νούμερα για την ανεργία ήταν αναμενόμενα. Τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε εποχικούς παράγοντες, λόγω του τουρισμού που επηρέασαν θετικά. Από τον Σεπτέμβριο και μετά χειροτερεύουν. Η ανεργία αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης», σχολίασε στο Reuters η Ιωάννα Τελιούδη από την HSBC Παντελάκης.

«Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν αναμενόμενη, όπως και η ανεργία, με την πιστωτική επέκταση να είναι σχεδόν μηδενική, την εγχώρια κατανάλωση να έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και τις επιχειρήσεις να κλείνουν τη μία μετά την άλλη λόγω της κρίσης στην οικονομία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και το πως οι τράπεζες θα αυξήσουν τη ρευστότητα στην αγορά ώστε να υπάρξει μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ», είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Βλασταράκης από την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024