Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποχώρησε το αμερικανικό δημόσιο από την Citigroup

Αποχώρησε το αμερικανικό δημόσιο από την Citigroup

Τις υπόλοιπες μετοχές της στη Citigroup πούλησε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση, έναντι 10,5 δισ. δολαρίων (4,35 δολάρια έκαστη), αποχωρώντας έτσι από το μετοχικό κεφάλαιο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία της μετά το πακέτο διάσωσης, ύψους 45 δισ. δολαρίων, το 2008. Το συνολικό κέρδος είναι 12 δισ. δολάρια.

Τις υπόλοιπες μετοχές της στη Citigroup πούλησε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση.

Tο κέρδος που αποκόμισε από την πώληση 2,4 δισ. μετοχών είναι 10,5 δισ. δολάρια. Η τιμή πώλησης των μετοχών είναι 10 σεντς χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος στη Νέα Υόρκη (4,45 δολάρια).

Συνολικά, το κέρδος που αποκόμισε το αμερικανικό δημόσιο είναι 12 δισ. δολάρια. Στα 12 δισεκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται, τα 6,85 δισ. κέρδη από τις πωλήσεις των μετοχών, τόκοι
και μερίσματα 2,9 δισ. και τα 2,2 δισ. που εισέπραξε ως εγγυήσεις.

Τα 7,7 δισεκατομμύρια μετοχές αγοράστηκαν προς 3,25 δολάρια η κάθε μία και πουλήθηκαν κατά μέσο όρο 4,14 δολάρια.

«Πουλώντας όλες τις εναπομείνασες μετοχές της Citigroup, είχαμε την ευκαιρία να εξασφαλίσουμε σημαντικά κέρδη για τον φορολογούμενο και να αποφύγουμε την ανάληψη ρίσκου μελλοντικά», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Με τη συναλλαγή αυτή πετύχαμε τους στόχους ανάκτησης των κεφαλαίων του TARP, προστατεύοντας τον φορολογούμενο και βγάζοντας την κυβέρνηση από το καθεστώς κατοχής μεριδίων σε ιδιωτικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επένδυσε κεφάλαια 45 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της Citigroup το 2008 και το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές ισόποσης αξίας.

Η τράπεζα αποπλήρωσε τα 20 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. δολάρια μετατράπηκαν σε 7,7 δισεκατομμύρια κοινές μετοχές τις οποίες κατείχε το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, η πώληση των μετοχών δεν απελευθερώνει πλήρως τη Citigroup από τον κυβερνητικό έλεγχο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράσει μετοχές τις οποίες εξέδωσε η τράπεζα ως μέρος της βοήθειας όταν βρισκόταν στην
κρίση και οι οποίες μπορούν να ξαναγοραστούν από τη Citigroup ή να πουληθούν σε μία ξεχωριστή δημοπρασία για επιπλέον κέρδος.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικώ έκανε γνωστό ότι διατηρεί δικαιώματα να πάρει, περίπου 800 εκατ. δολάρια, σε τίτλους χρεογράφων της Citigroup από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης
Καταθέσεων στο πλαίσιο ενός προγράμματος εγγύησης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Υπηρεσία δεν θα υποστεί ζημίες από το χρέος της Citigroup που υποστήριξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 3-3: O Nτουράν σόκαρε τους ρεντς στην ματσάρα του «Villa Park»

Η Λίβερπουλ μπορεί να προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο δεν έφυγε με την νίκη από την έδρα της Άστον Βίλα, αφού με δύο γκολ του Ντουράν στο φινάλε της αναμέτρησης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024