Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ο νέος επενδυτικός νόμος

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ο νέος επενδυτικός νόμος

Ο νέος επενδυτικός νόμος, που θα συνδυάζει φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις αρχικού κεφαλαίου, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο στην ενεργοποίησή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. Παράλληλα, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προανήγγειλε τη δημιουργία νέου ταμείου εξωστρέφειας, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατ. ευρώ, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε αύξηση των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012.

Ο νέος επενδυτικός νόμος, που θα συνδυάζει φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις αρχικού κεφαλαίου, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο στην ενεργοποίησή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προανήγγειλε τη δημιουργία νέου ταμείου εξωστρέφειας, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατ. ευρώ, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε αύξηση των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012.

Μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο CEO SUMMIT: «Βιώσιμη Ελπίδα», ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως με τις φοροαπαλλαγές του νέου αναπτυξιακού νόμου ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος «θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων».

Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβάσεις για τουλάχιστον το 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.
  • Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
  • Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ταμείο για εξαγωγικές επιχειρήσεις «go2market»

Ο υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία νέου ταμείου εξωστρέφειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 για την βελτίωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το νέο ταμείο που θα ονομάζεται go2 market θα διαθέτει δημόσιο κεφάλαιο ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ το οποίο θα αξιοποιηθεί για την μόχλευση πολλαπλάσιων κεφαλαίων από την αγορά.

Στόχος είναι η προκήρυξη προγραμμάτων να ξεκινήσει από την άνοιξη του 2011.

Παράλληλα, την Τετάρτη θα προδημοσιευτεί οδηγός του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, απευθείας στις επιχειρήσεις χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι στόχος είναι οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024