Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Δεν υπάρχει απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά μόνο το αίτημα για να εξεταστεί η παράταση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά μόνο το αίτημα για να εξεταστεί η παράταση.

Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα δεχτούν τα πάντα όσον αφορά την παροχή βοήθειας στις χώρες με προβλήματα χρέους της ευρωζώνης.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, έκανε λόγο για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου», που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής».

«Έχουμε τις επαφές μας με πολλούς και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια κοινά σημεία για τη μετεξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι το αίτημα για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα διατυπωθεί «με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ιρλανδία, άνοιξε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Όπως είχε πει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από έξι σε έντεκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μπορούν να αποπληρωθούν έως το 2024.

Τρισέ: Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετώπισε η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε παρέμβασή του, την Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπογράμμισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εξάλλου, ο κ. Τρισέ δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του ΔΝΤ, βάσει των οποίων ο
ιδιωτικός τομέας σε γενικές γραμμές εμπλέκεται στις επιχειρήσεις αναδιαρθρώσεων των χρεών κρατών που αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα φερεγγυότητας και όχι πρόσκαιρης ρευστότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024