Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 60 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Eurobank στο εννιάμηνο, μειωμένα 78,6%

Στα 60 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Eurobank στο εννιάμηνο, μειωμένα 78,6%

Καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 78,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσίασε στο εννιάμηνο του 2010 ο όμιλος της Eurobank, ενώ χωρίς την έκτακτη φορολογική εισφοράς τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 105 εκατ. ευρώ. Oι αναλυτές ανέμεναν κέρδη μεταξύ 52,5 και 64 εκατ. ευρώ μετά την έκτακτη εισφορά. Θετικά τα στοιχεία από τις δραστηριότητες σε κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου ο όμιλος κατέγραψε κέρδη 19 εκατ. ευρώ έναντι ζημίων πέρυσι.

Καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 78,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσίασε στο εννιάμηνο του 2010 ο όμιλος της Eurobank, ενώ χωρίς την έκτακτη φορολογική εισφοράς τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 105 εκατ. ευρώ.

Oι αναλυτές ανέμεναν, σε δημοσκόπηση του Reuters, κέρδη μεταξύ 52,5 και 64 εκατ. ευρώ μετά την έκτακτη εισφορά.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά τις προσπάθειες ανάταξης, η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση το Γ΄ τρίμηνο του 2010. Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, πρωταρχικός στόχος του ομίλου Eurobank EFG ήταν η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και ικανοποιητικής ρευστότητας, η θωράκιση του ισολογισμού και η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Σε λειτουργικό επίπεδο ο Όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη 105 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010, έναντι 280 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ τα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο του 2010 ήταν 10 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη οι επιδόσεις ήταν θετικές, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στο εννεάμηνο σε 19 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 36 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ως αποτέλεσμα αφενός μεν της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και αφετέρου της ισχυρής παρουσίας του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα αφενός μείωση του κόστους καταθέσεων, αφετέρου τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 και ήταν μειωμένα κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009. Τα επιτοκιακά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,4% το Γ’ Τρίμηνο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους καταθέσεων. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) μειώθηκε σε 2,66% στο εννεάμηνο, από 2,69% το Α’ εξάμηνο του 2010.

Τόσο τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τραπεζικών εργασιών όσο και εκείνα από ασφαλιστικές και λοιπές μη τραπεζικές εργασίες παρέμειναν στα επίπεδα του περυσινού εννεαμήνου και διαμορφώθηκαν σε 308 εκατ, ευρώ και 58 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τραπεζικών και λοιπών εργασιών ανήλθαν σε 365 εκατ. ευρώ από 364 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009.

«Σε μία δύσκολη περίοδο για τις κεφαλαιαγορές», σημειώνει η ανακοίνωση, τα έσοδα από ομόλογα, μετοχές, παράγωγα προϊόντα και συναλλαγματικές διαφορές του Ομίλου ενισχύθηκαν σε 140 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2010, από 123 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης των χαρτοφυλακίων αξιών.

Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 148 εκατ. ευρώ από 156 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009.

Η υστέρηση των μη οργανικών εσόδων και η μικρή κάμψη των εσόδων από τόκους επηρέασαν τα συνολικά έσοδα του Ομίλου, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010. Ο όμιλος σημειώνει ότι η σύνθεση των εσόδων παραμένει ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, καθώς πάνω από 90% εξ αυτών προέρχεται από τόκους και προμήθειες.

Ο Όμιλος, ακολουθώντας στρατηγική περιορισμού των λειτουργικών του δαπανών, πέτυχε τη μείωσή τους κατά 3,1% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο του 2010. Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, ο δείκτης κόστους – εσόδων βελτιώθηκε σε 47,6% το εννεάμηνο του 2010, από 48,3% ένα χρόνο πριν, ενώ στην Νέα Ευρώπη βελτιώθηκε στο 60,4% από 62,2%.

Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διατηρήθηκαν στα περυσινά περίπου επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος Ν.Νανόπουλος του ομίλου ανέφερε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο τρίμηνο, ο όμιλός μας επέτυχε να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής του επάρκειας, καθώς και να ισχυροποιήσει την ρευστότητά του έναντι του προηγούμενου τριμήνου».

«Τα θέματα της κεφαλαιακής ισχύος και της ρευστότητας» συνέχισε ο Ν.Νανόπουλος, παραμένουν σε απόλυτη προτεραιότητα και στοχευμένες ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τους αντίστοιχους δείκτες στο επόμενο διάστημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024