Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραμένει ως έχει ο ευρωμηχανισμός ώς το 2013, τονίζουν Μέρκελ και Σαρκοζί

Παραμένει ως έχει ο ευρωμηχανισμός ώς το 2013, τονίζουν Μέρκελ και Σαρκοζί

Την ευχή να υπάρξει μια ταχεία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιρλανδία εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Την ευχή να υπάρξει μια ταχεία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιρλανδία εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί που υπογράμμισαν ότι ο μηχανισμός πρέπει να παραμείνει αμετάβλητος ως το 2013.

Οι δύο ηγέτες σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τους που είχαν την Πέμπτη «συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα», ανέφερε η καγκελαρία.

Η κ Μέρκελ και ο κ.Σαρκοζί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πρόγραμμα ανάκαμψης των δημοσίων οικονομικών που παρουσιάστηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση, προσθέτει η ανακοίνωση.

Στη τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες ανέφεραν εκ νέου ότι ο μηχανισμός βοήθειας προς τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, θα παραμένει εν ισχύ «χωρίς καμία τροποποίηση μέχρι το 2013» επισημαίνοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις τους «εργάζονται εντατικά για την παρουσίαση μιας κοινής πρότασής τους για έναν μηχανισμό διευθέτησης μόνιμων κρίσεων, που θα υποκαταστήσει τον υπάρχοντα μηχανισμό μετά την εκπνοή του, το 2013».

Νωρίτερα σε δημόσια τοποθέτησή της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι σήμερα έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη από αυτή που είχε την άνοιξη» στη σταθερότητα της ευρωζώνης

«Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη, απ’ ό,τι είχα την άνοιξη, ότι η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από τις σημερινές μεταπτώσεις», δήλωσε η καγκελάριος σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι «είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων» ενώ ζήτησε «να προσέξουμε η κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών να μην είναι ολοκληρωτικά συγκεκαλυμμένη» στην επεξεργασία του μηχανισμού.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Γκουίντο Βεστερβέλε και Μισέλ Αλιό-Μαρί συμφώνησαν ότι μετά το 2013 ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερος.

«Η ισοτιμία του ευρώ θα πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικότερα» έναντι των κινήσεων από κερδοσκόπους, συμφώνησαν επίσης οι δύο αξιωματούχοι. «Όμως, η καλύτερη προστασία του ευρώ είναι οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές», συμφώνησαν επίσης οι δύο υπουργοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024