Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για αντι-ευρωπαϊκή στάση κατηγορεί την Μέρκελ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Για αντι-ευρωπαϊκή στάση κατηγορεί την Μέρκελ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Διογκώνεται το κύμα κριτικής σε βάρος της Ανγκελα Μέρκελ με την σκυτάλη να λαμβάνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η Γερμανία χάνει την αντίληψή της για το κοινό ευρωπαϊκό καλό, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής ένωσης έναντι των κρατών-μελών και των πολιτών της. Ο Γιούνκερ τονίζει ότι δεν ανησυχεί σχετικά με την επιβίωση του ευρώ ή της ΕΕ, αλλά σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της Ένωσης.

Διογκώνεται το κύμα κριτικής σε βάρος της Ανγκελα Μέρκελ με την σκυτάλη να λαμβάνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η Γερμανία χάνει την αντίληψή της για το κοινό ευρωπαϊκό καλό, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής ένωσης έναντι των κρατών-μελών και των πολιτών της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι δεν ανησυχεί σχετικά με την επιβίωση του ευρώ ή της ΕΕ, αλλά σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της Ένωσης.

«Ανησυχώ ότι στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή [κυβέρνηση] και οι τοπικές Αρχές χάνουν σταδιακά την αντίληψη του κοινού ευρωπαϊκού καλού» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η λήψη ταχέων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ίσως είναι περισσότερο αποτελεσματική από ότι αν διανύαμε κάθε βήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, αλλά θα σήμαινε απώλεια αξιοπιστίας έναντι των κρατών-μελών και των πολιτών τους.

»Κάποια ημέρα ορισμένα κράτη-μέλη και κατά συνέπεια όχι η πλειοψηφία των πολιτών, δεν θα νοιώθουν σαν στο σπίτι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα τους φαίνεται ένα αφαιρετικό [θεωρητικό] δημιούργημα» ανέφερε ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν τον Οκτώβριο στην προώθηση αλλαγών στη Συνθήκη της Λισαβόνας για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών κρίσεων, αντίστοιχων με την ελληνική κρίση χρέους.

Η συμφωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί αν και έτυχε αντιδράσεων εκ μέρους σειράς κρατών μελών της ΕΕ, επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι γερμανικές προτάσεις αφορούν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία ανάληψης του κόστους διάσωσης κρατών-μελών με χρηματοοικονομικά προβλήματα και έχουν συναντήσει ενστάσεις εκ μέρους της Ισπανίας αλλά και της Ιρλανδίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, εντείνουν τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού κρατών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024