Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δηλώσεις στήριξης από την ΕΕ στην Πορτογαλία εν μέσω φόβων για επέκταση της κρίσης

Δηλώσεις στήριξης από την ΕΕ στην Πορτογαλία εν μέσω φόβων για επέκταση της κρίσης

Σε δηλώσεις στήριξης προς την Πορτογαλία προχωρεί η ΕΕ, την ίδια ώρα που η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ουσιαστικά ενισχύει τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία.

Σε δηλώσεις στήριξης προς την Πορτογαλία προχωρεί η ΕΕ, την ίδια ώρα που η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ουσιαστικά ενισχύει τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία.

Εάν μάς λένε ότι θα υπάρξει μετάδοση, δεν θα γίνει επί οικονομικής βάσης, δεν θα γίνει επί μιας ορθολογικής βάσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου.

Η Πορτογαλία «δεν πάσχει από στεγαστική φούσκα, ο χρηματοπιστωτικός της τομέας έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια», είπε προσπαθώντας να διαχωρίσει την κατάσταση της Πορτογαλίας από την Ιρλανδία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, απηύθυνε προειδοποίηση για τα κινδυνολογικά σχόλια ως προς τη ζώνη του ευρώ.

«Μερικές φορές υπάρχουν αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες. Ζούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες» και αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για τις αγορές, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Αλλά «η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, εάν δεν είχαμε το ευρώ», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ευρωζώνη.

«Χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη έχουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα» ως προς το χρέος και το έλλειμμα, είπε ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος κυρίως στην Ισλανδία, η οποία, όπως είπε, «χρεοκόπησε».

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει «πρακτικά» κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε την Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας, Χελένα Αντρέ, απαντώντας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα εργατικά συνδικάτα.

«Όλοι οι Πορτογάλοι καταλαβαίνουν ότι το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της ή να αποσύρει τις προτάσεις της που αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2011 είναι πρακτικά μηδενικό», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

«Χωρίς τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει και αυτά που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρές», πρόσθεσε.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του 2011, που θα έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα από το 7,3% στο 4,6% το 2011, κυρίως μέσω της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση
των φόρων.

«Παρατηρούμε καθημερινά επιθέσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και τις αρνητικές τους συνέπειες για την οικονομία, γι’ αυτό το λόγο ζητάμε την ενότητα των Πορτογάλων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε η υπουργός.

Διευθυντής σούπερ μάρκετ επιτέθηκε κατά συνδικαλιστριών

Εξάλλου, ο διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ στη βόρεια Πορτογαλία συνελήφθη, την Τετάρτη, καθώς έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μία πικετοφορία, τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες, όπως δήλωσαν πηγές από τα συνδικάτα.

Ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ συνελήφθη για «επικίνδυνη οδήγηση και για οπλοφορία», διευκρίνισε στο πρακτορείο Lusa η αστυνομία της Μπράγκα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ «έριξε το αυτοκίνητό του πάντω στις δύο συνδικαλίστριες, ενώ απείλησε με όπλο τα άλλα μέλη της πικετοφορίας».

Οι δύο γυναίκες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Όπως είπε ο συντονιστής των εργατικών συνδικάτων της Μπράγκα, «τα τραύματά τους δεν μοιάζουν σοβαρά, όμως πονούσε το πόδι μίας από τις δύο γυναίκες, καθώς το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω της».

Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας (CGTP και UGT) οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, την πρώτη γενική απεργία από το 1988, με την ελπίδα να αμβλύνουν την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024