Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους

Επιμένει η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, την Τετάρτη, τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια». Για «υπεροψία» την κατηγορεί η γερμανική αντιπολίτευση, αποστάσεις από τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, την Τετάρτη, τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια».

«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους», τόνισε, σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο. Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές», πρόσθεσε.

Η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων (κυρίως, δηλαδή, των τραπεζών) στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

«Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό», παραδέχθηκε η καγκελάριος, η οποία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν θα «ενδώσει» στο σημείο αυτό, που είναι ουσιώδες για την γερμανική κυβέρνηση.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι για μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με «ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη» του παρελθόντος.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα. Κατά την κ. Μέρκελ, η απόφαση αυτή είναι «κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα» και «αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών».

Η καγκελάριος επιτέθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πολιτική» και «περίπλοκη» απόφαση, το 2000, για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

Παράλληλα, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, που «επικροτήθηκαν», όπως είπε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, «υπό όρους», οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα «να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης» των δημόσιων οικονομικών της.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε την Τρίτη, σε ομιλία της στην Ομοσπονδία των Εργοδοτών, στο Βερολίνο, όπου κάλεσε «τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει, στο μέλλον, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης […] πολύ περισσότερο που ιδιώτες έκαναν πάρα πολλά χρήματα, με την απόκτηση/διάθεση κρατικών ομολόγων […] Οι ιδιώτες δανειστές και στο μέλλον θα πρέπει να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

Αυτό, όμως, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν η δήλωση της, στην ίδια εκδήλωση, ότι απειλείται το ευρώ.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Αυστριακός, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε «οργισμένος» από τις «κινδυνολογικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις της για το ευρώ.

«Οι δηλώσεις αυτές με εξόργισαν», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, επιμένοντας ότι σε κίνδυνο δεν βρίσκεται το ευρώ, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρόκειται για παράλειψη των πολιτικών ηγεσιών να μην κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στα δύο» σημείωσε και τόνισε πως «το ευρώ ως νόμισμα είναι απολύτως ανέπαφο», καθώς, όπως είπε, «τα πρόσφατα δημοσιονομικά προβλήματα της πολιτείας του Ιλινόις δεν αποτελούν πρόβλημα για το
δολάριο».

Αποστάσεις από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστασιοποιήθηκε από τις θέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ για την ιρλανδική κρίση, λέγοντας ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα «στέρεο» και ότι το «μέλλον» του δεν τίθεται εν κινδύνω.

«Όπως ξεκάθαρα δήλωσε προ ημερών ο επίτροπος Ρεν, δεν πρόκειται για το μέλλον του ευρώ. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα στέρεο και σταθερό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επίτροπου, Αμαντέου Αλταφάζ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, είπε, «στην πράξη υπάρχουν προκλήσεις για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και για το λόγο αυτό λαμβάνονται αποφάσεις», σχετικά με την παροχή βοηθείας στην Ιρλανδία.

Δριμύτατη επίθεση από τη γερμανική αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην Μέρκελ για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού 2010.

Ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία». Το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, σημείωσε.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανησυχεί και την καγκελάριο. Η καγκελάριος θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαπίστωσε ακόμα ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του SPD προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρανα να αποτύχει», και αυτό συμβαίνει όταν «στην πορεία προς μια απόφαση αφήνει πίσω του πολλούς τραυματισμένους».

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι συμπεριφέρεται «άκρως υπεροπτικά», έναντι των εταίρων της και ότι «επιτρέπει σε εγχώρια ΜΜΕ να ενισχύουν προκαταλήψεις εις βάρος ορισμένων εταίρων».

«Ο δρόμος για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ο πατερναλισμός», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, ζητώντας μία «νέα ευρωπαϊκή πολιτική», που θα εστιάσει στην προσπάθεια σύγκλισης της φορολογικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024