Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για τον Προϋπολογισμό του 2011

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας για τον Προϋπολογισμό του 2011

Με πρόταση για πακέτο πρόσθετων µέτρων 2 δισ. ευρώ προσέρχεται σήµερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα για τον Προϋπολογισμό του 2011. Αναπροσαρμογές θα ζητήσει η τριμερής επιτροπή μετά την δηµοσιοποίηση, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, της οριστικής εκτίµησης για το µέγεθος του ελλείµµατος και του δηµοσίου χρέους του 2009. Παραµένει στο 7,6% του ΑΕΠ ο στόχος για το έλλειµµα του 2011.

Με πρόταση για πακέτο πρόσθετων µέτρων 2 δισ. ευρώ προσέρχεται σήµερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα για τον Προϋπολογισμό του 2011 που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το πακέτο µέτρων περιλαµβάνει κυρίως παρεμβάσεις εξοικονόμησης στις ΔΕΚΟ, προϋπολογισµού περίπου 500 εκατ. ευρώ και για τους τοµείς της υγείας και των ασφαλιστικών ταµείων, προϋπολογισµού πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας Πολ Τόµσεν του ∆ΝΤ, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο µόνιµος αντιπρόσωπος του ∆ΝΤ στην Αθήνα Μποµπ Τράα συναντώνται νωρίς το πρωί µε τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων Γιώργο Ζαννιά.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα καυτά θέµατα: Από τη µείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ και το Δηµόσιο, δηλαδή τις αµοιβές των δηµοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΔΕΚΟ αλλά και την απασχόληση στο Δηµόσιο, µέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων και την αύξηση του µεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%.

Τα µέτρα που ετοιµάζει η κυβέρνηση εντοπίζονται κυρίως σε δύο τοµείς:

Στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και των φορέων του Δηµοσίου. Προβλέπεται κλείσιµο ορισµένων ΔΕΚΟ και φορέων και συγχωνεύσεις τους µε άλλους, µε µετατάξεις προσωπικού και µη ανανέωση συµβάσεων των εργαζοµένων.

Η αρχή θα γίνει µε τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα αυξηθούν και οι τιµές των εισιτηρίων. Συνολικά, πάντως, από το µέτρο αυτό δεν αναµένεται να εξοικονοµηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

Στον τοµέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταµείων. Ειδικότερα, από τα νοσοκοµεία, την εισαγωγή διπλογραφικού συστήµατος, τη µηχανοργάνωση, το νέο σύστηµα προµηθειών και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το υπουργείο Οικονοµικών υπολογίζει ότι µπορεί να υπάρξει εξοικονόµηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας θα συνεχίσει τις επαφές της ώς το τέλος της εβδοµάδας µε άλλους υπουργούς και φορείς, καθώς και µε την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειµένου να συντάξει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεσθεί και να την υποβάλει στο ∆ΝΤ και την ΕΕ για να εγκρίνουν την τρίτη δόση του δανείου.

Η ένταση αναµένεται να κορυφωθεί από τη δηµοσιοποίηση, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το σήμερα το µεσηµέρι, της οριστικής εκτίµησης για το µέγεθος του ελλείµµατος και του δηµοσίου χρέους του 2009. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το έλλειµµα θα κυµανθεί στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127,6% έναντι της προηγούµενης εκτίµησης της Eurostat, τον Απρίλιο, για έλλειµµα 13,6% και δηµόσιο χρέος 113,4%. Η µεγάλη αυτή αναθεώρηση έχει την αντανάκλασή της και στη φετινή χρονιά. Έτσι, το έλλειµµα φέτος αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στο 9,5% και το χρέος κοντά στο 144% του ΑΕΠ.

Με το έλλειµµα και το χρέος στα ύψη, η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να παρουσιάσει πειστικά µέτρα για τη µείωσή τους το 2011, πέραν των όσων ήδη έχουν συµφωνηθεί στο ∆ηµόσιο. Κι αυτό γιατί ενώ το έλλειµµα το 2010 µειώνεται πράγµατι, όπως αναµένεται να επισηµάνει και ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο των συναντήσεων µε την τρόικα, κατά 6% του ΑΕΠ, παραµένει πάνω από το επιδιωκόµενο επίπεδο. ∆ηλαδή κλείνει περίπου στο 9,5% αντί του 8,1% του ΑΕΠ.

Δεδοµένου ότι ο στόχος για το έλλειµµα του 2011 σύµφωνα µε πληροφορίες παραµένει στο 7,6% του ΑΕΠ, αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα µέτρα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι µπορεί ο στόχος να επιτευχθεί µε µέτρα ώς 2 δισ. ευρώ, ενώ η αντιπροσωπεία της τρόικας πιστεύει πως χρειάζονται πάνω από τα διπλάσια. Εκεί είναι που θα εστιασθεί η διαπραγµάτευση των επόµενων ηµερών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024