Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δυνατότητα συντονισμένων πιστώσεων σε περιπτώσεις «ομαδικών σοκ» εξετάζει το ΔΝΤ

Δυνατότητα συντονισμένων πιστώσεων σε περιπτώσεις «ομαδικών σοκ» εξετάζει το ΔΝΤ

Τεχνικό υπόμνημα που περιγράφει τις βασικές αρχές συντονισμένης έγκρισης ευέλικτων γραμμών πιστώσεων (FCL) σε ομάδες κρατών δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, σκιαγραφώντας το πλαίσιο της διεύρυνσης των FCL για να αντιμετωπίζονται «ομαδικά σοκ». Κάθε αίτημα θα εξετάζεται χωριστά, σημειώνει το υπόμνημα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν οι πολιτικές δανεισμού του Ταμείου.

Τεχνικό υπόμνημα που περιγράφει τις βασικές αρχές συντονισμένης έγκρισης ευέλικτων γραμμών πιστώσεων (FCL) σε ομάδες κρατών δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, σκιαγραφώντας το πλαίσιο της διεύρυνσης των FCL για να αντιμετωπίζονται «ομαδικά πλήγματα».

Το ΔΝΤ εξηγεί ότι «αν χτυπηθούν από ένα κοινό σοκ, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν από κοινού το Ταμείο για να ζητήσουν την οικονομική συνδρομή του». Κάθε αίτημα θα εξετάζεται χωριστά, σημειώνει το υπόμνημα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν οι πολιτικές δανεισμού του Ταμείου.

Η γραμμή ευέλικτης πίστωσης (LCM) δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2009 και αποτελεί μορφή δανείου, στο πλαίσιο του οποίου τίθεται στη διάθεση ενός κράτους μέλους για ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης, ένα ποσό από το οποίο μπορεί να αντλήσει ανά πάσα στιγμή, και στο μέγεθος που επιθυμεί.

Διαφέρει από τα συμβατικά δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία χορηγούνται με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν δεσμεύσεις για στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς, και καταβάλλονται σε δόσεις.

Το LCM προορίζεται αποκλειστικά για χώρες που θεωρούνται ότι έχουν πολύ καλές επιδόσεις με έναν κατάλογο εννέα απαιτούμενων κριτηρίων. Η Κολομβία, το Μεξικό και η Πολωνία επωφελούνται επί του παρόντος των δανείων αυτών.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, μόνο το διοικητικό συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων όπου ψηφίζουν 24 χώρες ή ομάδες χωρών, «έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει αν μια χώρα μπορεί να επωφεληθεί από ένα LCM ή να το εγκρίνει, όπως συστήνει η διεύθυνση».

Τον Αύγουστο, το ΔΝΤ αποφάσισε να καταργηθεί κάθε ανώτατο όριο για τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν τα κράτη μέλη. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την προειδοποίηση της Γερμανίας, η οποία υποστήριξε τον Οκτώβριο ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι αυτή η άνευ προηγουμένου επέκταση του ρόλου της χρηματοδότησης του Ταμείου δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα οικονομικά του ίδιου του ΔΝΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024