Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαμηλότερα ο πήχης για την G20 στη Σεούλ, εκτός συζητήσεων το εμπορικό ισοζύγιο

Χαμηλότερα ο πήχης για την G20 στη Σεούλ, εκτός συζητήσεων το εμπορικό ισοζύγιο

Περιορισμένα φαίνεται ότι θα είναι τα σημεία στα οποία θα μπορέσουν να συμφωνήσουν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη στη Σύνοδο της Σεούλ, καθώς παραμένει το χάσμα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το εμπορικό ισοζύγιο. Η Γερμανία φαίνεται ότι πέτυχε μία πρώτη νίκη αφαιρώντας από το τραπέζι το ζήτημα των εμπορικών πλεονασμάτων, αλλά τουλάχιστον η Σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε υιοθέτηση «οδικού χάρτη» μακροοικονομικών στόχων.

Περιορισμένα φαίνεται ότι θα είναι τα σημεία στα οποία θα μπορέσουν να συμφωνήσουν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη στη Σύνοδο της Σεούλ, καθώς παραμένει το χάσμα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα εμπορικά πλεονάσματα.

Η Γερμανία φαίνεται ότι πέτυχε μία πρώτη νίκη αφαιρώντας από το τραπέζι το ζήτημα του εμπορικού ισοζυγίου. Έτσι, το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου δεν θα περιλαμβάνει στόχους για μείωση των εμπορικών πλεονασμάτων, την στιγμή που η Ουάσινγκτον βλέπει με δυσφορία τη πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του Βερολίνου στις εμπορικές τους σχέσεις.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν επίσης ότι η άσκηση πίεσης προς την Κίνα είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Οι ενδείξεις δεν αποκλείουν πάντως να συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» μακροικονομικών στόχων για τα δημοσιονομικά: Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν ανέφερε ότι η G20 μπορεί να καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα και γενικές προτάσεις, στα πρότυπα της συνθήκης του Μάαστριχτ, για τα επίπεδα των δημοσιονομικών χρεών και ελλειμμάτων.

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Μπ.Ομπάμα έχουν βρεθεί στο «εδώλιο του κατηγορούμενου» της συνόδου έχουν βρεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και λόγω της πρόσφατης απόφασης της αμερικανικής Fed να διοχετεύσει 600 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία.

Η πρώτη δουλειά του G20 θα είναι να πείσει τα μέλη του να παρακολουθούν από κοντά τη μακροοικονομική τους ανισορροπία, όπως για παράδειγμα τα χρέη τους. Στην τελευταία τους συνεδρίαση, στις 23 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να αναθέσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εντοπίζει ανωμαλίες στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, είτε πρόκειται για πλεονάσματα (Κίνα, Γερμανία) είτε για ελλείμματα (ΗΠΑ).

Σημαντικά αποτελέσματα πάντως στην κατεύθυνση της μείωσης των παγκοσμίων οικονομικών ανισορροπιών δεν πρέπει να αναμένονται στη Σεούλ. Όπως είπε ο Εσουάρ Πρασάντ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, «θα επισημανθούν κάποια πεδία όπου υπάρχει μια γενική συμφωνία και θα αποφευχθεί η συζήτηση θεμάτων για τα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες».

Έκπληξη προκάλεσε επίσης την περασμένη εβδομάδα η πρόταση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ να επαναφερθεί ο κανόνας του χρυσού για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. «Το σχέδιο του Ζέλικ, μια λάθος πρόταση από ένα λάθος οργανισμό, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη για ιδέες, αλλά ταυτόχρονα και ένα κενό ηγεσίας στον τομέα των ιδεών», επισημαίνει ένας άλλος πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο Ουσμέν Μαντένγκ.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η Γαλλία από την Παρασκευή, όταν αναλάβει για τον επόμενο χρόνο την προεδρία του G20, θα πρέπει να αρχίσει ένα προσεκτικό διπλωματικό παιχνίδι αν θέλει να έχει ελπίδες να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της.

Επιπλέον, η γαλλική προεδρία γνωρίζει ότι παρόλο που πρέπει να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διόρθωση των ανισορροπιών της (αφού είναι μια χώρα με έλλειμμα), δεν τη συμφέρει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα και τη Γερμανία, τον πιο σημαντικό εταίρο της στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024