Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για τις βασικές αρχές ασφάλειας των αερομεταφορών στην Ευρώπη

Συμφωνία για τις βασικές αρχές ασφάλειας των αερομεταφορών στην Ευρώπη

Σε τέσσερις βασικές αρχές συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας αερομεταφορών που συνεδρίασαν τη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ενώ θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους εν καιρώ για το συμβούλιο των υπουργών το Δεκέμβριο. Έκκληση από τον επίτροπο Μεταφορών προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στη λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας.

Σε τέσσερις βασικές αρχές συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας αερομεταφορών που συνεδρίασαν τη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν ενιαία προσέγγιση των μέτρων ασφαλείας στην ΕΕ και βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαίων πολιτών.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις αρχές στις οποίες συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες είναι οι εξής :

  1. Οι έλεγχοι ασφαλείας στις μεταφορές εμπορευμάτων και αλληλογραφίας θα πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση κινδύνου και να λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα η φύση του αντικειμένου, η χώρα προέλευσης, καθώς και ο τύπος της πτήσης (επιβατικός ή εμπορευματικός). Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα αποφασίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταφορές από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλισθεί πιο αποτελεσματικός έλεγχος.
  2. Τα δέματα και η αλληλογραφία που εισέρχονται στην ΕΕ πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Μεταφορών), καθώς και διμερώς με εταίρους όπως οι ΗΠΑ.
  3. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο να επιτύχουν την πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων που αφορούν τη μεταφορά των εμπορευμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 300.2008.
  4. Χρειάζεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μορφών ελέγχου και νέες τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εργαστούν, ώστε να αναπτυχθούν οι πιο κατάλληλες μέθοδοι για τον έλεγχο των εμπορευμάτων και της αλληλογραφίας.

Η Επιτροπή θα καταθέσει χωρίς καθυστέρηση σχετικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που θα συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου, τόσο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, όσο και για τυχών περαιτέρω ενέργειες.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο αρμόδιος για τις μεταφορές Ευρωπαίος επίτροπος Σιμ Κάλας, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα παγιδευμένα δέματα από την Ελλάδα και την Υεμένη, απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στη λήψη υπερβολικών μέτρων ασφαλείας που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις αεροπορικές μεταφορές.

«Η απειλή είναι σοβαρή», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος σημείωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα ήταν σε βάρος των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων. «Δεν θα πρέπει να εισάγουμε υπερβολικά μέτρα με μόνο κριτήριο την καχυποψία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιμ Κάλας.

Ο κοινοτικός επίτροπος, αφού τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι αερομεταφορές εμπορευμάτων, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις στις πιέσεις που ασκούνται για επείγουσα λήψη αυστηρών μέτρων. Ο όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται αεροπορικώς είναι τεράστιος και αυτό που χρειάζεται είναι να εντοπίσουμε τους αδύναμους κρίκους αυτής της αλυσίδας, υπογράμμισε ο Σιμ Κάλας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024