Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντός του Νοεμβρίου έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις

Εντός του Νοεμβρίου έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις

Εντός του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Eργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές -έως και 5%- από την κλαδική ή ακόμα και την εθνική συλλογική σύμβαση.

Μέσα στο Νοέμβριο θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Eργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές -έως και 5%- από την κλαδική ή ακόμα και την εθνική συλλογική σύμβαση.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Το Έθνος, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η υπουργός Eργασίας Λούκα Kατσέλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που θα «επισκεφτούν» σε δεκαπέντε ημέρες την Ελλάδα.

Γ ΓΣEE, με επιστολή της στην υπουργό Eργασίας, ζητεί να υπάρξει «άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αποσαφηνιστεί το θολό τοπίο και να σταματήσει η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι».

Στο Μνημόνιο προβλέπεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και επομένως μπορούν να προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές.

Tώρα το υπουργείο Eργασίας αναζητά τη «χρυσή τομή», ώστε να μην υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή της ρύθμισης, αλλά να τεθούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.

Η «παράκαμψη» της κλαδικής σύμβασης θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Aκόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατά πόσο το μέτρο θα αφορά και ολόκληρες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η τελική πρόταση του υπουργείου Eργασίας θα προβλέπει:

1) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων (π.χ. αν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών), το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (να είναι διπλάσιο με τον μέσο όρο της χώρας) κ.ά.

2) Όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Eπιπλέον, δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.


3) H διάρκεια εφαρμογής της ρύθμισης θα είναι περιορισμένη για μία διετία ή τριετία. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που θα έχουν προχωρήσει στο «σπάσιμο» της κλαδικής σύμβασης.

4) Θα μπει πλαφόν για το ποσό των αμοιβών που θα προβλέπεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Mε βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα επιτρέπεται μια απόκλιση της τάξης του 5% της επιχειρησιακής σύμβασης, είτε από την κλαδική σύμβαση είτε -αν δεν υπάρχει κλαδική- από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024