Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών, εκτιμά ο Fitch

Από τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών, εκτιμά ο Fitch

Οι επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Επισημαίνει ακόμη ότι η μείωση του ΑΕΠ το 2011 θα προκαλέσει αύξηση των επισφαλών δανείων.

Οι επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η αναφορά γίνεται για τις τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς που είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες της χώρας.

«Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας (BBB-/Αρνητικές) οδήγησαν […] σε άμεση συσχέτιση των κινδύνων του ελληνικού Δημοσίου με αυτούς των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του.

«Συνεπώς, οι αξιολογήσεις IDR των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ενσωματώνουν τις εκτιμήσεις της Fitch σχετικά με τη διεθνή στήριξη προς το ελληνικό Δημόσιο […] και εξισώνονται με την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου» προσθέτει ακόμα η έκθεση.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος προβλέπει αύξηση των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011.

Στην σχετική έκθεση η υπεύθυνη του Fitch για τις τράπεζες, Κριστίνα Τορέλα, σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Fitch για περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και υψηλότερα ποσοστά επισφαλών δανείων».

Ο οίκος θεωρεί ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά επισημαίνει ότι απαιτούνται επίπεδα κεφαλαίων υψηλότερα από το ελάχιστο επίπεδο που προβλέπουν οι κανονισμοί, λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024