Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μεγάλη άνοδος του spread στα ομόλογα πάνω από τις 800 μονάδες

Πάνω από 30 μονάδες ενισχύθηκε, προσωρινά, την Παρασκευή το spread στα ομόλογα, πλησιάζοντας τις 820 μονάδες βάσης, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά και της φημολογίας περί αναδιάρθρωσης χρέους.

Πάνω από 30 μονάδες ενισχύθηκε, προσωρινά, την Παρασκευή το spread στα ομόλογα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται απιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους για το φετινό έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 821 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεβρίου (με βάση τις τιμές κλεισίματος), από 785 στο άνοιγμα.

Λίγο μετά τις 17:00 ήταν στις 808 μονάδες, ενώ στην αγορά κυκλοφόρησαν και φήμες περί πιθανής παρέμβασης της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι το spread δεν είχε ξεπεράσεi το επίπεδο των 800 μονάδων από την 1η Οκτωβρίου.

Το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 10,74%, ενώ αργότερα υποχώρησε στο 10,61% από 10,41% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι μέσα σε μία εβδομάδα το spread ενισχύθηκε κατά 130 μονάδες περίπου, καθώς την περασμένη Παρασκευή ήταν στις 688 μονάδες. Στα μέσα του μηνός ήταν στις 650 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), φθάνοντας στις 796,5 μονάδες, από 671,5 την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή, το κόστος για την ασφάλιση ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων είναι 796.500 ευρώ.

Τα πορτογαλικά CDS είναι στις 378 μονάδες, από 143 την περασμένη εβδομάδα, τα ιρλανδικά στις 482, τα ισπανικά στις 216,5 (από 204) και τα ιταλικά στις 175 (από 171).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι σχετικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στα κρατικά ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Στην Ιρλανδία το spread βρίσκεται κοντά στις 425 μονάδες (+20 μονάδες σε μία εβδομάδα) και στην Πορτογαλία στις 355, από 339 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι ισχυρές πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους τις τελευταίες ημέρες, οφείλονται, έως ένα βαθμό, στην έντονη φημολογία που υπάρχει στις διεθνείς αγορές περί «αναπόφευκτης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μέσω κυρίως της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.

Αυτά τα σενάρια, βεβαίως, διαψεύδονται επισήμως, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, αυτή η φημολογία ενισχύεται και από τη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία επιμένει στην καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» χωρών της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 σε επίπεδο άνω του 15% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ακόμα ότι τη νευρικότητα εντείνει και δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες (όπως επίσης, οι ισπανικές και οι ιρλανδικές) δεν μπορούν να βρουν πρόθυμους αγοραστές για τα ομόλογα τους.

Οι τράπεζες των τριών αυτών χωρών έλαβαν το 61% των δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου, έναντι 51% τον προηγούμενο μήνα.

* Σε δημοσίευμα των New York Times, την Παρασκεύη, σημειώνεται ότι το φετινό έλλειμμα μπορεί να κλείσει τελικά στο 8,9% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 8,1%). Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, δίχως να αναφέρει λεπτομέρειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024