Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στον περιορισμό της ψήφου για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα, λέει ο Μπαρόζο

«Όχι» στον περιορισμό της ψήφου για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα, λέει ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα «δίχτυ» χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υψηλά ελλείμματα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος, την Πέμπτη, να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα «δίχτυ» χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υψηλά ελλείμματα.

«Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της Συνθήκης να εξυπηρετεί στη μείωση των δικαιωμάτων ψήφου», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ειλικρινά, αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό, δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό ομόφωνα από τα κράτη-μέλη» της ΕΕ, σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόταση της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Γαλλία, και αποσκοπεί στην εισαγωγή κυρώσεων, που χαρακτηρίζονται «πολιτικές» κατά των χωρών που παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή χρέη.

Βερολίνο και Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ για την εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης.

Στην ιδέα αυτή αντιτίθεται επίσης η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέη «θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου», κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δανός ομόλογός του, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει επίσης μια τροποποίηση της Συνθήκης ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Ταμείο υποστήριξης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Όσον αφορά το σημείο αυτό, ο Ζ.Μπαρόζο φάνηκε πιο διαλλακτικός. «Αν η αλλαγή της Συνθήκης έχει στόχο να ανταποκριθούμε στο ζήτημα μιας απάντησης στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οφείλουμε να τη συζητήσουμε», υπογράμμισε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Φρ.Ράινφελντ. «Αν η Γερμανία μας πει ότι για να φτάσουμε [στη δημιουργία του Ταμείου υποστήριξης] χρειάζεται μια αλλαγή της Συνθήκης, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις», δήλωσε.

«Όμως, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της Γερμανίας δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους άλλους», προειδοποίησε και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να μην χρειάζεται δημοψήφισμα».

Οι αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας «βολεύουν» την Πολωνία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο είπε ότι τάσσεται κατά της επιβολής πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου.

«Οι πολιτικές αυτές προτάσεις μου φαίνονται ασυνήθιστες και ελάχιστα ρεαλιστικές», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024