Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναβαθμισμένο ρόλο για τις αναδυόμενες οικονομίες μέσα στο ΔΝΤ αποφάσισε η G20

Αναβαθμισμένο ρόλο για τις αναδυόμενες οικονομίες μέσα στο ΔΝΤ αποφάσισε η G20

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν για αλλαγές σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ισοζύγια και τα νομίσματα κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο στην Κιεντζού της Νοτίου Κορέας.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν για αλλαγές σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ισοζύγια και τα νομίσματα κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο στην Κιεντζού της Νοτίου Κορέας.

Τα μέλη της G20 αποφάσισαν τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα αυξήσει το κεφάλαιο του οργανισμού και την εκπροσώπηση των αναδυόμενων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών.

Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί και η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες από τις συνολικά 24 έδρες στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου, αποφεύγοντας παράλληλα την υποεκπροσώπηση ορισμένων αναδυόμενων δυνάμεων. Ακόμη, τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του ΔΝΤ.

Στο Συμβούλιο θα μετέχουν πλέον οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, μεταξύ τους οι ΗΠΑ που θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο και η Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Στο επίκεντρο οι ισοτιμίες των νομισμάτων

Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για συστήματα ισοτιμιών «που θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς» και για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».

Οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να αφήσουν τα νομίσματά τους να διαμορφώνονται ελεύθερα και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Διευκρίνισε ακόμη ότι μια «σταδιακή διαμόρφωση» των ισοτιμιών των νομισμάτων των κυριότερων χωρών με ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα είναι απαραίτητη. Ακόμη, χωρίς να κατονομάζει την Κίνα, εκτίμησε πως οι οικονομίες αυτές πρέπει να απομακρυνθούν «από μία εξάρτηση από τις εξαγωγές και να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτησή τους».

Ο Γκάιτνερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πολιτικής «ισχυρού δολαρίου», παραδεχόμενος πάντως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στο θέμα των ισοτιμιών.

Τραπεζικό σύστημα και ισοτιμίες

Επιπλέον, οι χώρες της G20 συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι στη Σεούλ στις αρχές της εβδομάδας, η επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών είχε καταγράψει «εξαιρετική πρόοδο» ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, είχε δηλώσει ο πρόεδρός της, ο Ολλανδός Νουτ Βέλινκ. Οι νέοι κανόνες είναι γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ και θα εφαρμοσθούν σταδιακά από το 2013, προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της «Ομάδας των 20» συμφώνησαν να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να αποφύγουν τις επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, ώστε να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά κατά τρόπο εύθραυστο και άνισο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη
συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα. Η συνεργασία μας είναι ουσιαστικής σημασίας», επισημαίνουν οι υπουργοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024