Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, λέει ο ΣΕΒ

Η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, λέει ο ΣΕΒ

«Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές», ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απαντώντας έτσι έμμεσα στην προτροπή του υπουργού για μείωση των τιμών έως 30%.

«Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές», ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απαντώντας έτσι έμμεσα στην προτροπή του υπουργού για μείωση των τιμών έως 30%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «πρέπει να εξετάζουμε το 100% των δαπανών του καταναλωτή και όχι μόνο ένα τμήμα τους» και υποστήριξε πως οι περισσότερες από τις δαπάνες αυτές καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος με τους φόρους, τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, τα κλειστά επαγγέλματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές τιμών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ότι όλα αυτά λύνονται με τον ανταγωνισμό και ότι ο ίδιος «μίλησε επιχειρηματικά, ενώ ο υπουργός μιλά πολιτικά».

Ανέφερε ακόμη, για το ίδιο θέμα, ότι η χώρα χρειάζεται σφριγηλές επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν μισθούς, φόρους και εισφορές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «η κρίση δεν κλείνει μόνο επιχειρήσεις, αλλά ανοίγει παράθυρα και ευκαιρίες ώστε να βγούμε γρηγορότερα απ’ αυτήν», καθώς και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς στην αλλαγή του κλίματος.

Χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση με τον ΣΕΒ στην οποία, όπως είπε, ο ίδιος περιέγραψε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο Σύνδεσμος έθεσε τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

«Στο δίλημμα ανάπτυξη ή χρεοκοπία, απαντάμε ανάπτυξη με δυναμισμό, νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια και καινοτομία», κατέληξε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν ακόμη:

– Ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο ΣΕΒ συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση, οι χρηματικές ενισχύσεις να αντικατασταθούν από φοροαπαλλαγές.

– Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων: ως το τέλος του χρόνου αναμένεται νομοσχέδιο, στην προετοιμασία του οποίου θα συμβάλει και ο ΣΕΒ με την εμπειρία των μελών του.

– Τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα τα οποία, σύμφωνα με το Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, πρέπει να καταγραφούν ως το τέλος του χρόνου. Και σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει προετοιμασία από τον ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε εξάλλου από τον υπουργό να παρεμβαίνει το υπουργείο συνολικά στην κυβέρνηση ως «εκπρόσωπος» των επιχειρήσεων για να λύνονται θέματα που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του, αλλά απασχολούν τις επιχειρήσεις (χωροταξικά, φορολογικά, κ.ά.).

Στις επίσημες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι «θα γλυτώσουμε οριστικά τη χρεοκοπία μόνο αν δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ότι ο Σύνδεσμος είναι φυσικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε σχέση, τέλος, με την επένδυση στον Αστακό, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε πως ήταν, ήδη, γνωστό, πως «βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων».

Συνυπεύθυνους για την ακρίβεια θεωρεί το ΚΚΕ κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι είναι συνεργοί για την ακρίβεια που πνίγει τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι μεν καθορίζοντας μονοπωλιακά τις τιμές και η κυβέρνηση αυξάνοντας δραστικά το ΦΠΑ.»

»Η ακρίβεια θεριεύει ακόμα πιο πολύ από τη δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας. Στα τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης και του ΣΕΒ οι εργαζόμενοι πρέπει και με την ψήφο τους να τους απαντήσουν: Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου» καταλήγει το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024