Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Fast track και για ελάσσονος κλίμακας επενδύσεις ζητούν οι φορείς

Την διεύρυνση των προβλέψεων του νομοσχεδίου για την γρήγορη υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και σε ελάσσονος κλίμακας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ. Έντονες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και της WWF. Να αποσύρει κατόπιν των έντονων ενστάσεων που υπήρξαν και χθες (Τρίτη) το επίμαχο άρθρο, βάσει του οποίου η Διυπουργική Επιτροπή δύναται να εντάξει στη διαδικασία fast track, οποιαδήποτε πρόταση κρίνει, δεσμεύτηκε ο υπουργός Χ.Παμπούκης.

Την διεύρυνση των προβλέψεων του νομοσχεδίου για την γρήγορη υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και σε ελάσσονος κλίμακας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και της WWF.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης δεσμεύτηκε σήμερα (Τετάρτη) κατόπιν των έντονων ενστάσεων που υπήρξαν, να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο το παρόν άρθρο 4, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να εντάξει στη διαδικασία fast track, οποιαδήποτε επιχειρηματική πρόταση κρίνει πως ανταποκρίνεται στα περιγραφόμενα κριτήρια ορισμού της «στρατηγικής επένδυσης».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει θετικά τον ενισχυμένο ρόλο της Βουλής, στην έγκριση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων.

Στις παρατηρήσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ.Δασκαλόπουλος, ζήτησε «διαμόρφωση ενός ευρύτερου fast track, για κάθε δημιουργικό Έλληνα που θέλει να επενδύσει».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατήγγειλε την «χαοτική πολυνομία», την «πανταχού παρούσα κρατική παρέμβαση», τη «δημόσια γραφειοκρατία» και την «συντήρηση μιας ορισμένης δημόσιας αντιεπιχειρηματικής ρητορείας», την «αναπαραγωγή κλίματος μνησικακίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα», ως ανασταλτικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων και εκτίμησε πως οι περιβαλλοντικές ενστάσεις, συχνά κατατίθενται προσχηματικά, προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

«Έτσι επιτρέπονται οι επιχειρηματικές αρπαχτές και διαιωνίζεται η αγκύλωση» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ.Ασημακόπουλος, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αντίστοιχα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ο ιστός της αράχνης να αποκαθηλωθεί άμεσα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, αλλά έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης – και δυστυχώς η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει άλλο χρόνο. Αν δεν υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα για τις μικρότερες, η όλη προσπάθεια θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει μια επιχείρηση άδεια λειτουργίας μέσα σε 30 ημέρες, να τεθούν αναχώματα στην έξοδο εξειδικευμένου προσωπικού που φεύγει στο εξωτερικό, να προικοδοτηθούν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που αντικαθιστούν εισαγωγές» υποστήριξε ο κ. Ασημακόπουλος.

Σοβαρές ενστάσεις από ΤΕΕ και WWF

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, κατήγγειλε πως το νομοσχέδιο «συνθλίβει την όποια έννοια δημοσίου ελέγχου που έχει η νομοθεσία της χώρας και αυτό είναι επικίνδυνο».

Για τις ρυθμίσεις σε σχέση με την διάθεση αιγιαλού, με μόνη απαραίτητη την έγκριση του ΓΕΝ, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε λέγοντας πως «αν είχατε σ’ ένα σπίτι και είχατε τη μάντρα σας εκεί, θα σας είχαν κρεμάσει στα περίπτερα και θα κρυβόσασταν», ενώ υπέδειξε σειρά από κενά στο νομοσχέδιο, όπως η απουσία όρων για το κόστος των συνοδών έργων.

«Αν κάνουμε ένα αιολικό πάρκο στη μέση του Αιγαίου, δεν αποκλείεται να πούμε να τραβήξουν καλωδιώσεις μέχρις εκεί και να πληρώσει ο πολίτης. Ποιο θα είναι το κόστος των συνοδών έργων; Ποιο το κόστος έστω, σε σχέση με το είδος της επένδυσης;» αναρωτήθηκε ενδεικτικά.

Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Γιώργος Χασιώτης, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις δυνατότητες παράκαμψης της πολεοδομικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής προστασίας για τις στρατηγικές επενδύσεις.

«Ο στρατηγικός επενδυτής, μπορεί να αντλεί τεράστιες ποσότητες νερού από επιφανειακά αποθέματα ή υπόγεια, αν καθυστερήσει η έγκριση από την ελλιπή στελέχωση της Περιφέρειας. Μπορεί να διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα χωρίς την άδεια της Περιφέρειας, εάν αυτή αργήσει λόγω απεργίας ή για οποιονδήποτε λόγο. Μπορεί να επεμβαίνει σε δάσος. Αναρωτιέται κανείς, εάν πετάμε ένα πλαίσιο διατάξεων που είναι μαζί μας από τον 19ο αιώνα. Αυτή είναι η παράδοση που θέλουμε να απομακρυνθούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Χασιώτης.

«Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Το πλέγμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων, είναι όντως πολύπλοκο, δυσχερές, δυσερμήνευτο, αλλά είναι το μόνο που έχουμε, και κτίστηκε με πάρα πολύ κόπο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του WWF.

Η απάντηση του υπουργού

«Δεν προχωρούμε σε ουσιαστική αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά σε επίσπευση της διαδικασίας» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας.

«Προτιμάμε την ευθύνη του υπουργού έναντι της διοικήσεως. Προφανώς ο υπουργός που θα βάλει την υπογραφή του, θα ρωτήσει τις υπηρεσίες του και θα έχει την δυνατότητα να τις κινητοποιήσει καλύτερα. Επιλέγουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της διοικήσεως – και το ΣτΕ, το θεωρώ πλέον αξιόπιστο».

Όσον αφορά δε, την συνταγματική προστασία του δάσους και του αιγιαλού, ο κ. Παμπούκης υπενθύμισε πως το Σύνταγμα εμπεριέχει διατάξεις, που δίνουν την δυνατότητα παρέμβασης σε δάση για λόγους υπέρτερου εθνικού συμφέροντος, ενώ ο αιγιαλός εξακολουθεί να παραμένει δημόσιος, ακόμα και κατά την ενδεχόμενη παραχώρησή του σε ιδιώτες για παραγωγική αξιοποίηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024