Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προτάσεις για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα παρουσίασε η Κομισιόν

Προτάσεις για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα παρουσίασε η Κομισιόν

Τις νομοθετικές προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των κρίσεων για τις τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων δημοσιοποίησε η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί ως την άνοιξη του 2011. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται πρόσθετες εξουσίες στις εθνικές εποπτικές αρχές και τα ευρωπαϊκά συντονιστικά όργανα, που ξεκινούν από τη δυνατότητα αντικατάστασης στελεχών μέχρι υποχρεωτική εξαγορά ή απόσχιση κλάδων των τραπεζικών οργανισμών.

Τις νομοθετικές προτάσεις της για την δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των κρίσεων για τις τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων δημοσιοποίησε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί ως την άνοιξη του 2011.

Η Κομισιόν προτείνει πρόσθετες εξουσίες στις εθνικές εποπτικές αρχές και τα ευρωπαϊκά συντονιστικά όργανα (από αντικατάσταση στελεχών μέχρι απόσχιση κλάδων των τραπεζικών οργανισμών και υποχρέωση σε εξαγορά) που θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις προβλημάτων που απειλούν την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στόχος της Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου, βάσει του οποίου το κόστος μίας ενδεχόμενης διάσωσης ενός τραπεζικού ιδρύματος στο μέλλον δεν θα το αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

«Κανένα χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα πρέπει να θεωρείται τόσο μεγάλο ώστε να μην είναι εφικτό να χρεοκοπήσει», τόνισε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση κατέδειξε ότι τα προβλήματα μιας τράπεζας μπορούν να διαδοθούν σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό τομέα και να υπερβούν τα σύνορα των χωρών. Την περασμένη διετία σημαντικές τράπεζες χρεοκόπησαν (Fortis, Lehman Brothers, ισλανδικές τράπεζες, Anglo Irish Bank) αποκαλύπτοντας σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεδομένης της απουσίας μηχανισμών για την οργάνωση μιας ομαλής εκκαθάρισης, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είχαν άλλη επιλογή από τη δαπανηρή διάσωση του τραπεζικού τομέα τους. Οι κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες ανήλθαν σε 13% του ΑΕΠ.

Για την αποφυγή μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού εποπτικού πλαισίου στον τραπεζικό τομέα. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χρεοκοπήσουν χωρίς να προκληθεί η κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και χωρίς να καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι πρέπει να θεσπιστούν ρυθμιστικοί κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων σε όλα τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να αναλάβουν την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κρίσεων οι υπάρχοντες εποπτικοί φορείς (ομάδες εθνικών εποπτικών αρχών), οι οποίοι θα πρέπει να εξοπλιστούν με αποτελεσματικά εργαλεία και πρόσθετες εξουσίες. Παράλληλα, η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο, χωρίς να θίγονται οι δημοσιονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε εκχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στις εποπτικές αρχές, οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα έγκαιρης δράσης σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρουσιάσει πρόβλημα. Οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το διευθυντικό προσωπικό μιας τράπεζας, να της επιβάλουν σχέδιο εξυγίανσης, ή να την υποχρεώσουν να εκχωρήσει κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προκαλούν υπερβολικό κίνδυνο για την οικονομική ευρωστία της.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, μία αφερέγγυα τράπεζα ή εταιρεία θα υποχρεώνεται σε εξαγορά από ένα υγιές ίδρυμα ή θα υποχρεώνεται να μεταφέρει το σύνολο ή μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της σε μια προσωρινή «ενδιάμεση τράπεζα». Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές θα μπορούν να εξασφαλίζουν τη συνέχεια των βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης της αδιάλειπτης πρόσβασης των καταθετών στους λογαριασμούς τους) και να διαχειρίζονται τη χρεοκοπία με μεθοδευμένο τρόπο, τονίζει η Επιτροπή.

Το Μάιο του 2010, η Επιτροπή είχε προτείνει να ιδρυθούν εθνικά ταμεία βάσει συνεισφορών που θα καταβάλλονται από τις τράπεζες, με σκοπό να χρηματοδοτείται το κόστος των μελλοντικών μέτρων εξυγίανσης και να εξασφαλίζεται ότι η εξυγίανση μιας τράπεζας θα είναι αξιόπιστη επιλογή.

Τέλος, η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα «χάρτη πορείας» με σκοπό τη συγκρότηση ενός πιο ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ενοποιημένων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων (δηλ. τις τράπεζες που αναπτύσσουν δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας των τραπεζών υποβάλλοντας σχετική έκθεση προς το τέλος του 2012 και, παράλληλα με την επανεξέταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών το 2014, θα αξιολογήσει πώς μπορεί καλύτερα να συγκροτηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εξυγίανση των διασυνοριακών ομίλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024