Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Μειωμένο 30,9% το έλλειμμα στο εννεάμηνο, χαμηλότερα των στόχων

Κατά 30,9% μειώθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 το έλλειμμα υποχωρώντας σε 16.299 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ο ετήσιος στόχος μείωσης του ελλείμματος με βάση το Προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι 36,9%. Η διαφορά από τον ετήσιο στόχο «βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννιάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων» σημειώνει το υπουργείο.

Κατά 30,9% μειώθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 το έλλειμμα πέφτοντας σε 16.299 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ο ετήσιος στόχος μείωσης του ελλείμματος με βάση το Προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι 36,9%.

Η διαφορά από τον ετήσιο στόχο αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννιάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων.

Ωστόσο με βάση τον επικαιροποιημένο στόχο του Αυγούστου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη μείωση του ελλείμματος (κατά 29%) «η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις» σημειώνει το υπουργείο.

Υστέρηση, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται και στα έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3,6% στο εννεάμηνο, έναντι στόχου για αύξηση 8,7%.

Ωστόσο όπως τονίζει το υπουργείο: «η διαφορά στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη από την προγραμματισμένη πορεία των δαπανών».

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2011.

Η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το εννεάμηνο σε σχέση με το οκτάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,4%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 16,9% το μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνει το υπουργείο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,0%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 11,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,0% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.660 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.110 εκατ. ευρώ), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.219 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 30,3% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024