Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, λέει ο Τρισέ

«Όχι» στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, λέει ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτει τις εκκλήσεις του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Άξελ Βέμπερ, για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ, παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ενδεχόμενης παράτασης του μηχανισμού ευρω-στήριξης των 440 δισ. ευρώ, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο στο μέλλον.

Ανοικτή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει πριον από μία εβδομάδα περίπου, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank είχε πει ότι η ΕΚΤ πρέπει, σταδιακά, να σταματήσει τις αγορές, προσθέτοντας ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και άλλων έκτακτων μέτρων.

«Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος» είχε υπογραμμίσει ο Άξελ Βέμπερ, που θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ. Ο κ. Βέμπερ είχε εξαρχής διατρανώσει τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει ομόλογα 63,5 δισ. ευρώ από το, Μάιο, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του ισολογισμού της. Ο Άξελ Βέμπερ στα σχόλιά του (τα εντονότερα από μέλος του ΔΣ για απόσυρση των έκτακτων μέτρων) είχε υποστηρίξει πως δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι αγορές επέδρασαν σημαντικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, εκτός από άλλα στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο κ. Τρισέ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa την Κυριακή, τόνισε ότι η θέση του κ. Βέμπερ «δεν είναι η θέση του ΔΣ της ΕΚΤ, με συντριπτική πλειοψηφία.»

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μόνο ένα ενιαίο νόμισμα, μια διοικούσα επιτροπή, μια απόφαση που αφορά τη νομισματική πολιτική και ένας πρόεδρος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ», δήλωσε δεικτικά.

Ο κ. Τρισέ υποστήριξε ακόμα τη δυνατότητα επέκτασης, με κάποια μορφή, της χρηματοπιστωτικής στήριξης από την ΕΕ των χωρών που τελούν υπό πίεση, μέσω του ειδικού μηχανισμού βοήθειας.

Η επέκταση του μηχανισμού βοήθειας «είναι κάτι που μπορούμε να φανταστούμε στο μέλλον», ανέφερε και προσέθεσε ότι «θα πρέπει, βεβαίως, τότε να επιδειχθεί σεβασμός σε έναν αριθμό κριτηρίων».

Οποιαδήποτε πρόγραμμα βοήθειας δεν πρέπει να ενθαρρύνει «τον ηθικό κίνδυνο και πρέπει να βασίζεται σε πολύ πολύ ισχυρούς όρους και προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Πάγωσε λόγω διαφωνιών το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πάγωσε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, μετά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε εναντίον του ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του αμφιλεγόμενου προγράμματος τον Μάιο που η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα, διατηρώντας το συνολικό ύψος των αγορών της αμετάβλητο στα 63,5 δις ευρώ. Υπό τους όρους του προγράμματος, η ΕΚΤ δικαιούται να αγοράζει κρατικά ή εταιρικά ομόλογα. Δεν έχουν ανακοινωθεί πάντως λεπτομέρειες, ειδικά πόσα χρήματα προβλέπεται να δαπανήσει ή πόσο καιρό πρόκειται να τα διακρατήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Bundesbank επέκρινε έντονα τις αγορές της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ηρέμησαν τις αγορές ομολόγων και ότι πρέπει να καταργηθούν. Ωστόσο, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ότι το ξέσπασμα του Βέμπερ δεν αντανακλά την θέση της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η αγορά ομολόγων έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στις αγορές κρατικού χρέους. Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την αποδοχή καταθέσεων διάρκειας μίας εβδομάδας από τις εμπορικές τράπεζες την Τρίτη, προκειμένου να απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν οι αγορές αυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024