Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Στην απόφαση να µεταθέσει την ηµεροµηνία αύξησης των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων, κατά ένα εξάμηνο, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικου προσδιορισμού 6.000 οικισμοί.

Στην απόφαση να µεταθέσει την ηµεροµηνία αύξησης των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων, κατά ένα εξάμηνο, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, λόγω και των καθυστερήσεων που έχουν σηµειωθεί στη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες είναι αρµόδιες για τον προσδιορισµό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται και στην κρίση που ταλαιπωρεί την αγορά ακινήτων, λόγω της οικονομικής ύφεσης.

«Να σας πω κάτι, η αγορά είναι τόσο πεσμένη που πιστεύω ότι μια αύξηση στα πλαίσια των αγοραίων αξίων αυτήν την στιγμή, θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα και είναι σκόπιμο, το ξανασκεφτόμαστε αυτό, έτσι ώστε να πάνε λίγο πιο πίσω έτσι ώστε να προσαρμοστεί και η αγορά στα νέα δεδομένα και το σύστημα να είναι πιο ολοκληρωμένο, θα μπούνε όμως νέες περιοχές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών» από την 1η Γενάρη, δήλωσε.

Το υπουργείο Οικονοµικών ρίχνει, πλέον, όλο το βάρος των προσπαθειών του ώστε να προλάβει την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 6.000 οικισµών που βρίσκονται εκτός συστήµατος αντικειµενικού προσδιορισµού, για να µην πέσει έξω στους στόχους των εσόδων.

Στο Μνηµόνιο είχαν εγγραφεί έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειµενικών αξιών, τα οποία και στο προσχέδιο προϋπολογισµού του 2011 αναπροσαρμόστηκαν σε 270 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου.

Η αξία των ακινήτων σε οικισµούς προσδιορίζεται µε βάση εκτιµήσεις της κατά τόπον Εφορίας. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, αποφεύγουν, µεταξύ των άλλων, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ ή έχουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις.

Με την ένταξη των συγκεκριµένων περιοχών στο σύστηµα, µεσίτες εκτιµούν ότι η αύξηση της αξίας τους θα είναι έως και 1.000% σε ορισµένες περιπτώσεις σε νησιά.

Σε ό,τι αφορά το σύστηµα των αντικειµενικών αξιών, όπως λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, «θα φτιάξουµε ένα σύστηµα από µηδενική βάση στο οποίο οι τιµές θα είναι «στατιστικές», δηλαδή θα βρίσκονται πολύ κοντά στις αγοραίες».

Σήµερα, αγοραίες και αντικειµενικές αξίες αποκλίνουν ακόµη και άνω του 200% και η σταδιακή εξίσωση αντικειµενικών και αγοραίων τιµών θα προκαλέσει µεγάλες αυξήσεις σε σειρά φόρων και τελών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024