Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καιρός να σταματήσει σταδιακά την αγορά κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ, λέει ο Άξελ Βέμπερ

Καιρός να σταματήσει σταδιακά την αγορά κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ, λέει ο Άξελ Βέμπερ

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει τη σταδιακή υποχώρηση από την πολιτική αγοράς ομολόγων εξέφρασε ο Άξελ Βέμπερ του ΔΣ της Τράπεζας, σημειώνοντας επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και των άλλων έκτακτων ρυθμίσεων. Δεν αποδεικνύεται ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ είχαν οποιαδήποτε σημαντική επίδραση των spread των ομολόγων της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, που δεν βλέπει επίσης άμεση ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει τη σταδιακή υποχώρηση από την πολιτική αγοράς ομολόγων εξέφρασε ο Άξελ Βέμπερ του ΔΣ της Τράπεζας, σημειώνοντας επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και των άλλων έκτακτων ρυθμίσεων.

«Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος» ανέφερε την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, που θεωρείται και επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ. Ο Ά.Βέμπερ είχε εξαρχής διατρανώσει τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει ομόλογα 63,5 δισ.λ ευρώ από το Μάιο, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του ισολογισμού της. Ο Άξελ Βέμπερ στα σχόλιά του (τα μέχρι στιγμής εντονότερα από μέλος του ΔΣ της τράπεζας για απόσυρση των έκτακτων μέτρων) υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι αγορές ομολόγων επέδρασαν σημαντικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να παρουσιάζει την στρατηγική εξόδου της από τα έκτακτα μέτρα στήριξης, αν και ανέφερε πως τα χαμηλά επιτόκια παραμένουν προς το παρόν κατάλληλα για τις περιστάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024