Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αδιέξοδο στη συνάντηση Ρέππα με τους σιδηροδρομικούς - Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις

Αδιέξοδο στη συνάντηση Ρέππα με τους σιδηροδρομικούς – Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις

«Δεν βρέθηκαν σημεία προσέγγισης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Δ.Ρέππα, στον απόηχο της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ. Οι σιδηροδρομικοί εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ενώ οι κινητοποιήσεις -όπως είπαν- θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους ως προς τον τρόπο που επιχειρείται η εξυγίανση του ΟΣΕ, αλλά και τις ανατροπές στα εργασιακά τους.

«Δεν βρέθηκαν σημεία προσέγγισης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Θανάσης Λεβέντης, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Δ.Ρέππα, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Οι σιδηροδρομικοί εξήγγειλαν 24ώρη απεργία για την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, και οι κινητοποιήσεις -όπως είπαν- θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ειδικότερα, στη συνάντηση στην οποία παρέστη και ο γγ του υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΣΕ διατύπωσαν στον υπουργό τις απόψεις τους τόσο για το μέλλον και τις προοπτικές του Οργανισμού, όπως αυτές διατυπώνονται στο νομοσχέδιο, όσο και για τα καυτά θέματα που αφορούν τους ίδιους και έχουν σχέση τις μετατάξεις, το μισθολογικό τους και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του Κανονισμού για το προσωπικό του Οργανισμού.

Μετά τη συνάντηση ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣ Θανάσης Λεβέντης είπε ότι η Ομοσπονδία κατέθεσε τις απόψεις της, αλλά δεν βρέθηκαν σημεία προσέγγισης με την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των 2/3 του δικτύου του ΟΣΕ, ενώ κατά την εκτίμησή τους μέσα από την αναδιοργάνωση των δρομολογίων και την αξιοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών, ο σιδηρόδρομος μπορεί να γίνει κερδοφόρος.

Γκρίζα σημεία για τους συνδικαλιστές είναι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και το συνταξιοδοτικό τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας, επανέλαβε ότι, «η βούληση αυτής της Κυβέρνησης θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν άγγιξε το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια και επιβάρυνε τον Έλληνα πολίτη φορολογικά, ενώ την ίδια ώρα απαξίωνε τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η λύση αυτή, θα είναι τέτοια που θα κρατήσει όρθιο το σιδηρόδρομο, θα τον εντάξει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα έχει οικονομικά αποτελέσματα με πλήρη εξυγίανση».

Παράλληλα τόνισε ότι «διαβεβαιώνουμε τους εργαζόμενους στον ελληνικό σιδηρόδρομο ότι οι τακτικές τους αποδοχές δεν θα θιγούν, δεν θα υπάρξει καμία απόλυση και το πλεονάζον προσωπικό, με ασφάλεια θα έχει δουλειά σε άλλες ανοικτές υπηρεσίες του Δημοσίου».

Ερωτηθείς δε αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων για αποτύπωση στο νομοσχέδιο με ειδική διάταξη των περί διασφάλισης των τακτικών αποδοχών ο κ. Τσιόκας απάντησε:

«Ο υπουργός με σαφήνεια διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε το έχει πει και δημόσια, πως οι τακτικές αποδοχές δεν θα θιγούν. Ό,τι αφορά στις νομοθετικές υποχρεώσεις, αυτές προσδιορίζονται από τις συνταγματικές επιταγές και δεν είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αιτήματα που πρέπει να τα αποτυπώσει κανείς σε ένα κείμενο. Είναι θέματα τα οποία πολιτικά μπορεί να δεσμευτεί η Κυβέρνηση και θα δεσμευτεί».

Ο κ. Τσιόκας ανακοίνωσε επίσης ότι με την ψήφιση του νόμου από τη βουλή, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς και ο υπουργός ΥΜΔ κ. Δημήτρης Ρέππας θα δοθεί σε ιδιώτες το 49% και το μάνατζμεντ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024