Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα του Δημοσίου εξετάζει η ΕΠΕΙΑ

Eνημέρωση για την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα του Δημοσίου ζητάει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με έγγραφό της προς τις εταιρείες. Τα μη παράγωγα μέσα που διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους αποτιμώνται στο κόστος κτήσεως και υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δε θα ανακτηθούν στο σύνολό τους, σημειώνει η Επιτροπή.

Eνημέρωση για την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα του Δημοσίου ζητάει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με έγγραφό της προς τις εταιρείες, με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, να σχηματίσει «πλήρη και σαφή εικόνα για αυτό το στοιχείο φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης».

Η ΕΠΕΙΑ ζητάει με την υποβολή του Μητρώου Ασφαλιστικής Τοποθέτησης και Ελεύθερης Περιουσίας από τις ασφαλιστικές εταιρείες να υπάρξει ενημέρωση και για την κατάσταση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που έχουν οι εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε εγκύκλιο του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ι.Βάση αναφέρεται ότι, ειδικά για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα μη παράγωγα μέσα που διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους αποτιμώνται στο κόστος κτήσεως και υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δε θα ανακτηθούν στο σύνολό τους.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απόφαση της εποπτικής αρχής, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται με βάση την αξία κτήσης τους.

Η διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα εναπομένει ως τη λήξη τους επιμερίζεται σε ετήσια βάση ως απόσβεση εάν είναι αρνητική ή ως υπεραξία εάν είναι θετική. Με απόφαση της εποπτικής αρχής καθορίζεται η διάρκεια ισχύος της ως άνω ρύθμισης, με δυνατότητα παράτασής της για όσο χρόνο υφίστανται οι εξαιρετικές καταστάσεις που την επέβαλαν.

Ειδικά για τις χρήσεις 2009 και 2010, σημειώνει η ΕΠΕΙΑ, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου όπως ορίζεται παραπάνω, χωρίς την έκδοση ειδικής απόφασης της εποπτικής αρχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024